Zelení: Umýt nádobí, nebo se vysprchovat?

02.09.2021 17:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci kolem těžby v dole Turów.

Zelení: Umýt nádobí, nebo se vysprchovat?
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Znáte ten důl, který bere lidem na Liberecku vodu? Místní si někdy musí vybírat mezi mytím nádobím a sprchováním a důl si jede "vesele" dál a má se ještě rozšiřovat. Ano, je řeč o Turówu.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

Níže poznámky Jaromíra Baxy z cyklojízdy a happeningu okolo dolu pořádaného přáteli z Die Grünen ze Saska.Je to delší čtení, ale jde o (možná) to nejcennější, co máme – vodu.

VELIKOST: "Takhle po cestě si člověk dobře uvědomí velikost celé té obludnosti - objetí dolu byl výlet na 30 kilometrů, a to jsme neobjížděli vedlejší výsypku, která je v podstatě stejně velká jak důl samotný."

CO SE ZDE TĚŽÍ: "V dolu Turów se těží lignit, nejméně kvalitní hnědé uhlí. Těžit se má až do roku 2044. Klimatické krizi a protestům ze sousedních zemí navzdory."

ROZŠÍŘENÍ DOLU. "Díky dalšímu prohloubení dolu přijde celé okolí o vodu a německá Žitava se propadne o půl metru. Řeka Nisa nejspíš skončí v trubkách nebo v umělém korytě. Celý region zmešká příležitost čerpat peníze z modernizačního fondu EU, protože tady se tak nějak nemodernizuje."

MEZINÁRODNÍ SOUD: "Nyní probíhá soud o právoplatnosti prodloužení povolení těžby, jak dopadne, nejde zatím předvídat. Zároveň běží mezivládní jednání, hlavně mezi Českem a Polskem. Informace z jednání moc neprosakují, nezbývá než doufat, že osudy nás všech nevymění za pár miliard na vodovody v nejpostiženějších obcích."

CO BUDE S VODOU? "Pár lidem možná vodu teoreticky přivedeme, pokud teda bude odkud, protože když zmizí z celé krajiny, těžko ji dostaneme do vodovodů."

ZISKY PŘEDEVŠÍM: "Podle společnosti PGE, provozovatele elektrárny a dolu, pokračování těžby a výroby elektřiny z uhlí kraji zajistí perspektivu. Jde jen o to jakou a pro koho."

ŘEŠENÍ: "Nezbývá než věřit, že cena emisních povolenek spolu s pokrokem v efektivitě výroby energie z čistých zdrojů (slunce, vítr) povedou k odchodu od uhlí mnohem dřív, než se dnes plánuje. Jak v Polsku, tak u nás."
Česká vláda místo pevného stanoviska a podpory žaloby jedná za zády svých občanů s Polskem. Je to nefér nejen k místním, ale i k místní přírodě a zdrojům vody. PGE těží na Turówě ilegálně a je třeba to řešit.

Děkujeme všem za to, že na místě byli, moc rádi jsme i za setkání s Annou Cavazzini, zelenou europoslankyní.

Další akce bude hned 18. září přímo na Trojmezí. Přijďte i vy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…