Zlín: Lidmilova louka voní bylinkami

17.07.2021 21:10

Dalším nápaditým počinem Odboru městské zeleně je nově zrealizovaná bylinková zahrada na tzv. Lidmilově louce.

Zlín: Lidmilova louka voní bylinkami
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Zahradníci odboru tady do šesti vyvýšených záhonů vysadili kombinaci bylinek a letniček, které doplnili rajčaty, převislými jahodami a okrasným zelím. Mezi bylinkami je zastoupena například bazalka, máta, fenykl, artyčok, rozmarýn, kari, řimbaba nebo meduňka, z letniček pak oči kolemjdoucích potěší slunečnice, krásenka, sporýš, astra, statice či převislý dvouzubec.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

„Budeme rádi, když bude takto zútulněný prostor sloužit a vonět obyvatelům a potěší nás, pokud si utrhnou jahodu či snítku máty. Ovšem jinak věříme, že tam všechny byliny a květiny nechají, aby byly inspirací a dělaly radost všem,“ uvedla zahradní architektka Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína Zuzana Hegmonová.

Tato kreativní a promyšlená realizace není ojedinělá. Nápadité a praktické výsadby jsou vidět na každém kroku. Ať už se to týká velkých zlínských parků nebo menších udržovaných zelených ploch. Za zmínku určitě stojí například experimentální realizace v ulici Trávník. Tam se na ploše „štěrkového záhonu s vysokým stupněm autoregulace“, vysadily vybrané trvalky, méně vázané na údržbu a odolné vůči extrémnímu prostředí města. Nápaditým a obyvateli obdivovaným prvkem je v ulici Podlesí umístěná konstrukce květinové výzdoby v podobě stromu. Tu v průběhu roku zdobí proměnlivá výsadba na základě ročních období. Z novějších akcí se povedl zrekonstruovat, a cibulovinami a výsevem zplaněných druhů květin zatraktivnit, ostrůvek na hlavním tahu ulice K Pasekám. Rekonstrukcí prošla i louka v Prštném, v ulici K. Světlé – Jiráskova. Na rozloze 1 000 m2 je na ní nově vyseta směs obsahující složku bylinnou, travní i příměs letniček.

Bohaté a husté kvetení lilií v barevných odstínech je od loňského roku k vidění před kostelem v centru Zlína a podél třídy T. Bati. Po nebývalém ohlasu ze strany veřejnosti byly letos o liliové louky obohaceny další dvě lokality.

„Letos budou lilie těšit i obyvatele Malenovic a Jižních Svahů. Do budoucna chceme vyset na některých místech i kopretinovou luční směs a vytvořit tak prostředí pro včely a motýly,“ představil další plány náměstek pro oblast městské zeleně, Bedřich Landsfeld.

Odbor městské zeleně Magistrátu města Zlína nadále pokračuje ve výsevech různých druhů letničkových směsí a to již na více než 20 lokalitách. V součtu to činí přes 2 000 m2 rozkvetlých ploch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…