Zlín: Modernizace železnice, dráha bude lépe navazovat na MHD

15.02.2013 19:22

V blízké budoucnosti bude propojení mezi MHD a železnicí výrazně větší než doposud. V souvislosti s připravovanou modernizací elektrifikací tratě z Otrokovic do Vizovic to prosazuje město Zlín při jednáních s Ministerstvem dopravy ČR, Správou železniční dopravy cesty (SŽDC) a Zlínským krajem.

Zlín: Modernizace železnice, dráha bude lépe navazovat na MHD
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Chceme, aby se význam železnice v osobní dopravě posílil. Aby byla skutečně alternativou pro ty, kteří budou cestovat mezi Zlínem a Otrokovicemi. Chceme dosáhnout toho, aby mohli lidé přesedat z autobusů a trolejbusů do vlaků na více místech než doposud, oba typy dopravy na sebe musí více navazovat než je tomu nyní," prohlásil náměstek primátora Jiří Kadeřábek, který má na starosti oblast dopravy.

Modernizace a elektrifikace železniční trati v úseku má být zahájena v roce 2015. V jeho rámci se počítá i s výstavbou zcela nové nádražní budovy. Ta bude plnit funkci přestupního terminálu a velkokapacitního parkoviště, bude možné z ní nejen nastupovat a vystupovat do vlaků, ale i přestupovat na linky MHD a meziměstské autobusy.

Součástí chystané modernizované železniční cesty se má stát i tzv. prštenská příčka, což bude mimoúrovňová křižovatka, která vyřeší problémy na v současnosti jednom z nejproblémovějším místě dopravy ve Zlíně. "Celý projekt bude velmi nákladnou záležitostí, finanční rozpočet se ještě tvoří. Spoluúčast města bude v řádu desítek milionů korun," konstatoval Karel Říha, dopravní specialista města Zlína.

Připravované studie původně počítaly pouze s modernizací úseku mezi Zlínem a Otrokovicemi. Nyní se připravuje rozšíření projektu o trať do Vizovic. "Pokud bychom zůstali pouze u původního záměru, dosáhli bychom pouze polovičního řešení problému, který v železniční dopravě máme. Vlaky ve Zlíně nekončí, ale pokračují dále na velké překladiště v obci Lípa a dále směrem na Vizovice. Proto je potřeba zmodernizovat i část za Zlínem směrem na Vizovice, samozřejmě tak abychom eliminovali hluk a vibrace, železničním provozem způsobené," nepochybuje Jiří Kadeřábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…