Zlín: Nové využití zámku. Pojďme spolupracovat, vyzývá město obyvatele

15.09.2011 13:23

Pojďme společně navrhnout nové využití zlínského zámku, vyzývá město své obyvatele. Zároveň tak zahajuje první fázi projektu, nazvaného Zámek – místo, kde se lidé setkávají, na jehož realizaci se bude kromě veřejnosti podílet i obecně prospěšná společnost Agora Central Europe.

Zlín: Nové využití zámku. Pojďme spolupracovat, vyzývá město obyvatele
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Mohli bychom rozhodnout sami, k jakému účelu bude zámek sloužit. Ale protože chceme, aby sloužil Vám, tak bychom se měli společně zamyslet nad jeho dalším využitím," vyzval primátor města Miroslav Adámek obyvatele Zlína ke spolupráci.

Zámek, který se nachází v samotném centru města, je sídlem Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění, obě tyto instituce se však v roce 2013 přesunou do nově vzniklého Krajského kulturního a vzdělávacího centra v bývalém areálu firmy Baťa. V další části historického objektu byla ještě nedávno restaurace, dnes je v těchto prostorách umístěná výstava Šangri-la, která potrvá do konce října.

Ve snaze najít nové využití pro zámek se Zlín přihlásil do projektu Občan a radnice - konflikt nebo partnerství, který pořádá společnost Agora CE. Ta záměr Zámek - místo, kde se lidé setkávají, zařadila mezi tři nejzajímavější v České republice a bude se podílet na realizaci jeho úvodní části, do které se zapojí i občané města. "Agora má se zapojováním veřejnosti do spolupráce s radnicemi dvanáctileté zkušenosti a je v této činnosti velmi úspěšná. Spolupráce s ní navíc pro město znamená i snížení nákladů," upozornila Radka Medřická z Odboru kanceláře primátora, která je společně s primátorem Miroslavem Adámkem, náměstkem primátora Miroslavem Kašným, tajemnicí Helenou Eidovou a tiskovým mluvčím Zdeňkem Dvořákem součástí týmu, jenž bude za město projekt realizovat.

Město osloví obyvatele prostřednictvím dotazníku, které bude součástí říjnového Magazínu Zlín. "Bude obsahovat několik desítek otázek, které se budou týkat nápadů na další využití zámku. Na tvorbě dotazníku již pracujeme," ujistila Radka Medřická. Dotazníky bude možné z magazínu vystřihnout a vyplněné odevzdat do 16. října do některé ze sběrných schránek, které budou rozmístěny na frekventovaných místech Zlína. "Kam tyto schránky umístíme už brzy obyvatelům města oznámíme. Kdo dává přednost elektronické komunikaci, bude mít možnost dotazník přímo vyplnit na stránkách města www.zlin.eu. Objeví se na nich ve stejnou dobu, kdy vyjde v magazínu," upozornila Radka Medřická.

Z vyplněných dotazníků by mohlo vzejít až pět návrhů, jak budovu zámku využít. Tyto návrhy poté občané za spolupráce s pracovníky Agory CE a radnice rozpracují na veřejném setkání, které se uskuteční v listopadu. "Jde o velmi zajímavou metodu. Každému návrhu se budou postupně věnovat skupinky občanů, takže podnětů k jednotlivým tématům bude hodně," konstatovala Radka Medřická. Podklady, které vzejdou z veřejného projednání, poté zpracuje Agora CE. Veřejnost se s výsledky této fáze projektu dozví v prosinci nebo případně na počátku ledna 2012, poté by mohla následovat realizace vítězného návrhu nebo návrhů.

Takto rozsáhlá spolupráce mezi radnicí a obyvateli není v České republice zatím příliš obvyklá. Mnohem větší zkušenosti mají v tomto směru například v Norsku, kam se vydali zástupci Zlína seznámit se s úspěšnými projekty. "Bylo zajímavé zjistit, že město a jeho obyvatelé se můžou velmi dobře doplňovat. Tam, kde se společně domluvili, co budou realizovat, se projekty podařilo úspěšně dokončit," sdělila Radka Medřická, která se pětidenní studijní cesty do Norska zúčastnila s tiskovým mluvčím Zdeňkem Dvořákem. Náklady na tento studijní pobyt hradila z významné části společnost Agora CE a její partneři z Norska.

Ve Zlíně se už jeden projekt, na kterém spolupracovali město, veřejnost a Agora CE, podařilo v minulosti zrealizovat. Šlo o projekt rozvoje Bartošovy čtvrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…