Zlín: Ve Zlíně se chystá výstava replik korunovačních klenotů

03.10.2017 16:40

Zlín - Jedinečná putovní výstava mistrovských replik Českých korunovačních klenotů, mnoha dalších exponátů a tematických zajímavostí ze středověku a doby Karla IV. zavítá už zítra do Zlína. Návštěvníci dostanou možnost dokonale poznat největší český poklad bez mnohahodinových front.

Zlín: Ve Zlíně se chystá výstava replik korunovačních klenotů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně i nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. O Českých korunovačních klenotech se v ČR učí každý obyvatel a říká se, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život i spatřit,“ prozradil za organizátory historik Petr Lukas.

Originál exponátů je ale vystavován pouze jednou za cca 5 let a návštěvníci musí čekat často i více než 8 hodin, po kterých dostanou možnost exponát spatřit jen na malý okamžik. Není proto divu, že drtivá většina obyvatel ČR se jejich krásou nikdy nemůže pokochat.

„Rozhodli jsme se proto připravit jedinečnou výstavu „České korunovační klenoty ve Zlíně“, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat a zároveň si i bez jakéhokoliv rušení prohlédnout mistrovské repliky klenotů,“ vysvětlil Petr Lukas. 

O výrobu mistrovských replik se postaral jeden z nejlepších českých zlatníků a výtvarníků Jiří Urban - žijící legenda ve svém oboru. Málokterý jiný zlatník se může pochlubit realizací šperků pro papeže Jana Pavla II. či Její Výsost anglickou královnu Alžbětu II.

„Ve Zlíně jsme pro výstavu zvolili prostory Zlínského zámku v centru města, kde se výstava zdrží dva měsíce. V tomto období bychom s výstavou rádi oslovili široké spektrum návštěvníků všech věkových kategorií a zaměřili se i na místní mateřské, základní a střední školy, další vzdělávací instituce a zájmová sdružení,“ doplnil organizátor. Výstava se ve Zlíně zdrží od 4. října do 29. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…