Znojmo: Májové slavnosti otevře Festival dechových hudeb

29.04.2023 20:08 | Tisková zpráva

V pondělí 1. května se na nádvoří Louckého kláštera ve Znojmě představí žesťová tělesa v programu dnes už tradičního Festivalu dechových hudeb.

Znojmo: Májové slavnosti otevře Festival dechových hudeb
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„V loňském roce se nám prostranství nádvoří kláštera v Louce osvědčilo. Nabízí prostor pro stovky posluchačů, kteří se na festival vydají. V letošním programu opět uvedeme znojemský dechový orchestr Amatéři z Dobšic, dále pak kapelu Dubňanka a na závěr orchestr na světové úrovni známý pod názvem Kumpanovi muzikanti,“ zve František Koudela ředitel Znojemské Besedy.

Odpolední program začíná ve 13 hodin a jeho průvodcem bude zpěvák, pedagog a také rozhlasový moderátor Karel Hegner. Finální část programu, která bude patřit Vladovi Kumpanovi a jeho muzikantům, k poslechu bude pro příznivce také na vlnách Českého rozhlasu Brno. „Po úspěšných přenosech adventních, cimbálových a jiných koncertů se opět vracíme do Znojma, abychom našim posluchačům přenesli nejen skvělou muziku, ale také atmosféru, která bude pevně věřím stejně jako v minulých letech opravdu výjimečná,“ komentuje Jiří Kokmotos, vedoucí programu Českého rozhlas Brno.

Vstupenky v částce 100 Kč je možné zakoupit na TIC Obroková a TIC Louka nebo ZDE. Více informací naleznete na webu Znojemské Besedy.

Rapper Calin odpálí studentské oslavy ve Znojmě

Oslavy studentů ve Znojmě odstartují 5. května průvodem a soutěží o krále a královnu Majálesu. „Se studenty ze znojemských středních škol jsme celý rok v kontaktu a společně ladíme koncept slavností. Jsou to soutěže, harmonogram, ale také výběr interpretů. Letos nás čekají třeba nové soutěže o krále a královnu. Kandidáti se utkají v různých disciplínách a hodnotit nově nebudou zástupci z řad učitelů, ale nezávislá porota,“ komentuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Majáles zahájí velkolepě pojatý průvod studentů městem. Jeho trasa povede od zimního stadionu, kolem finančního úřadu do horního parku na nám. Komenského. Dále projde středním parkem na ulici Pontassievskou, kolem střední školy GPOA, na ulici Zámečnickou, dále přes Masarykovo nám., ulici Zelenářskou, přes Václavské náměstí do cíle na hlavní scénu Horního náměstí.

Hudební program se letos ponese v žánrech rapp a RnB. Představí se nový objev roku České slavíka a nejposlouchanější interpret Spotify za rok 2022, zpěvák s moldavskými kořeny známý jako CALIN. V tandemu pak neméně výrazný rapper STEIN27, GLEB ZOO, kapela ATD BAND, taneční skupina MIGHTY SHAKE a CSB (Crazy Steps Breakers). Programem provedou moderátoři Láďa Koubek a Šimon Král. Vstup je volný a program naleznete na webu Znojemské Besedy nebo na Facebooku.

VOC Znojmo popatnácté zatřiďovalo. 42 vín ochutnáte poprvé na festivalu 6. května

Jaro patří ve vinařském Znojmě tradičnímu zatřiďování vín originální certifikace. Nejinak tomu bylo i letos, kdy vinaři VOC Znojmo zatřiďovali již popatnácté. Odborná komise tentokrát zatřídila 42 vzorků z 52 přihlášených, u kterých vedle kvality hodnotila zejména typičnost místních odrůd. Tato prestižní vína ochutnají jako vždy poprvé návštěvníci Festivalu vín VOC Znojmo 6. května.

A že je na co se těšit! „V letošním hodnocení a zatřiďování spolu se Sauvignony dominovala vína Veltlínského zeleného. Ročník 2022 byl pro Veltlíny jeden z těch nejlepší. Potvrzuje se, že Veltlíny ze Znojemska patří skutečně na špici. Veltlíny tu mají nejen dlouho tradici pěstování, ale vyhovuje jim i zdejší půdní složení a klimatické podmínky. Naše veltlíny jsou velmi plná v chuti i v aromatice. Jejich mandlovost a muškátovost potěší nejednoho znalce a milovníka vína a co víc, mají velký potenciál k dlouhodobému zrání na lahvi,“ přibližuje František Koudela, předseda VOC Znojmo.

Pro vinaře je označení VOC Znojmo velmi exkluzivní, svá vína proto pečlivě připravují. Nejvíce nově certifikovaných vín je odrůdy Sauvignonu (16), následuje Veltlínské zelené (15) a Ryzlink rýnský (9). Mezi zatříděnými víny jsou i dvě cuvée.

Lahve s víny VOC Znojmo poznáte podle tradiční kontrolní pásky, garantující původ a výjimečnost vín z vybraných viničních tratí znojemské vinařské podoblasti. „Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění,“ připomíná Koudela a upřesňuje: „Na identifikační pásce nalezne každý zákazník kód výrobce, číslo šarže, kód rozhodnutí a počet lahví v dané šarži.“

Nejen nově zatříděná vína ochutnají návštěvníci Festivalu vína VOC Znojmo, který se koná v sobotu 6. května na pěti místech v centru Znojma. Detailní program ještě přineseme. Najdete jej pak ale také na Facebooku a na webu ZDE.

Jarovín Rosé / 5. května

Od 15 do 21 hodin budete moci v Domě umění na Masarykově náměstí ochutnat všechna pozitivně hodnocená rosé vína z Národní soutěže rosé vín JAROVÍN ROSÉ a také všechna pozitivně hodnocená frizzante ze soutěže KRÁL VÍN České republiky 2023. Součástí placené degustace je i prezentace sýrů. Vstupné 250 Kč. Více informací a prodej vstupenek ZDE.

Dny partnerských měst / 12. –13. května

Dny partnerských měst se budou letos konat v pátek 12. a v sobotu 13. května, tradičně na Horním náměstí. Po oba dny se návštěvníci budou moci seznámit s gastronomií a kulturou všech partnerů města Znojma. V letošním roce přivítáme Chrudim, Retz, Strzegom, Nové Zámky, Bratislavu Ružinov, Torgau, Pontassieve, Trento Povo a Villazzano. Těšit se můžete na bohatý program plný hudby a tance. Více informací o programu naleznete ZDE.

Muzejní noc / 19. května

Muzejní noc s tématem „Za vším hledej ženu“ se zaměří na mnoho ženských osobností, které jsou propojeny se Znojmem, Znojemskem nebo se znojemským muzeem. Čekají vás výstavy i akce, kde ona „ženská síla“ bude hrát hlavní roli. Nejen pro rodiny s dětmi je připraven bohatý program, tvůrčí dílničky, kvízy, nebo hudební a šermířská vystoupení. V době od 19 do 23 hodin bude volný vstup do expozice v minoritském klášteře, do Domu umění, na hrad a do Expozice pivovarnictví. Po předchozí rezervaci jsou možné také mimořádné noční prohlídky Znojemského městského pivovaru. Těšit se můžete také na gastronomické zážitky. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…