Znojmo: Na vodní prvek na Horní náměstí město vypíše architektonickou soutěž

07.12.2018 16:02

Doplnění vodního prvku na Horní náměstí je opakujícím se požadavkem občanů města, který se objevuje pravidelně i v anketách Zdravého města Znojma jakožto věc, kterou by se radnice měla přednostně zabývat. A takto i radnice nyní činí.

Znojmo: Na vodní prvek na Horní náměstí město vypíše architektonickou soutěž
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

S postupnou změnou klimatu a s tím spojenými vysokými jarními a letními teplotami je tento požadavek stále více oprávněný. „Sami vidíme, jak se v letních měsících nedá na náměstích být. Hlavní slovo tu ale vždy mají památkáři, kteří nám například nechtějí na náměstí povolit více zeleně. Věřím ale, že v případě vodního prvku najdeme shodu,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Jak bude vodní prvek vypadat, ale nechce vedení města rozhodovat samo. Všeobecně je doporučováno, aby veřejná prostranství a stavby s nimi související byly realizované podle architektonického návrhu, který vzejde z veřejné architektonické soutěže.

„K tomuto se přikláníme i my, a proto budeme v příštím roce realizovat veřejnou architektonicko-výtvarnou soutěž, do které se bude moci přihlásit každý. V porotě soutěže zasednou renomovaní odborníci a architekti a do finálního rozhodování chceme zapojit i veřejnost,“ doplňuje místostarosta Jakub Malačka za Zdravé město Znojmo.

Část nákladů je možné uhradit z dotace

Část nákladů na architektonickou soutěž je možné uhradit z dotace z programu Podpora architektonických a urbanistických soutěží, který vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj a do kterého se chce město zapojit. Z podpory je možné uhradit 50 % uznatelných nákladů, jimiž jsou pouze ceny a odměny pro soutěžící, zbývající náklady hradí město.

Předpokládané náklady na zajištění architektonické soutěže na vodní prvek na Horní náměstí jsou 600 000 korun, přičemž dotace by mohla činit 250 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…