Znojmo: Nový ceník městské autobusové dopravy přinese řadu novinek, zdražovat se ale nebude

24.10.2022 21:23 | Tisková zpráva

Radní schválili nový tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Platný bude od nového roku.

Znojmo: Nový ceník městské autobusové dopravy přinese řadu novinek, zdražovat se ale nebude
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Jízdné zdražovat nebudeme, ale nový tarif přinese hned několik novinek. Týkají se především přestupních jízdenek, které budou nově zavedené od 1. ledna 2023,“ nastiňuje úvodem starosta města Znojma Jakub Malačka.

„Od nového roku nás čeká velká změna v městské autobusové dopravě, kterou bude zajišťovat nový dopravce. Mezi novinky patří možnost přestupů mezi linkami, které přinesou i řadu změn v ceníku,“ vysvětluje starosta.

Přestupní jízdné
Zaveden bude režim „Pípni a jeď“ bez odpípávání při výstupu z autobusu. Co to znamená? Pokud si cestující do 30 minut od vystoupení z autobusu pípne v dalším autobusu městské autobusové dopravy, bude celková cena jízdného 16 korun (8 korun při uplatnění slevy). Nyní je cena jízdného při platbě kartou 10 korun (5 korun při uplatnění slevy), tedy v současné době by cestující zaplatil za cestu dvěma autobusy 20 korun.
Zavedena bude také nová přestupní jízdenka přes systém POSEIDON. Její cena bude 16 korun (8 korun při uplatnění slevy) a platná bude 40 minut.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jednorázové jízdné
U platby nepřestupní jízdenky kartou u řidiče či validátoru bude zachována cena ve výši 10 korun (5 korun při uplatnění slevy). Platba přestupní jízdenky u řidiče v hotovosti se zvýší ze současných 12 korun na 20 korun (10 korun při uplatnění slevy).

Celodenní jízdné
Cestující budou moci využít také jízdenky celodenní. Celodenní jízdné bude zastropeno na 40 korun (20 korun při uplatnění slevy)

Předplatné jízdné
Stávající cena předplatných jízdenek, tedy roční, čtvrtletní a měsíční, zůstane zachována.

Měsíční jízdenka nabídne akci 10+2
Pokud si cestující zakoupí měsíční jízdenku deset navazujících měsíců, obdrží následující dvě měsíční jízdenky zdarma. Tato slevy bude uplatněna automaticky.

Papírové kartičky a ceny jízdného pro důchodce, invalidy a dárce krve budou zachovány
„Jeden z častých dotazů od veřejnosti je na zachování papírových kartiček. Starobní důchodci, osoby invalidní ve 3. stupni bez věkového omezení, osoby invalidní v 1. a 2. stupni starší 50 let a nositelé zlatých plaket Prof. MUDr. Janského se budou i nadále prokazovat čipovou kartou, průkazkou IDS JMK pro starobní důchodce nebo průkazkou IDS JMK pro osoby starší 70 let. Stejně tak budou mít tyto osoby i nadále dopravu zdarma,“ doplňuje Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …