Znojmo: Obecně závazná vyhláška o odpadech se mění, výše poplatků ne

01.01.2022 6:27 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města Znojma schválilo na svém zasedání Obecně závaznou vyhlášku města Znojma o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, která nahrazuje tu dosavadní. V nové vyhlášce jsou reflektovány změny vycházející ze zákona č. 543/2020 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností. Výše poplatku za odpady se ale nemění.

Znojmo: Obecně závazná vyhláška o odpadech se mění, výše poplatků ne
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, kterou platí občané Znojma za odpady, zůstane 600 korun i v nadcházejícím roce. Jeho splatnost je do 30. června 2022.

Poplatek je možné uhradit:

  • na pokladně MěÚ Znojmo, Obroková 1/12, Znojmo
  • poštovní poukázkou na vyžádání
  • bankovním převodem na účet: 19-5055970277/0100 vedený u KB se spec. symb. 178, konst.symb. 308, a variab. symb., kterým je rodné číslo poplatníka
    - V případě platby za více členů rodiny na jedno rodné číslo je nutné v bance uvést do "Zprávy pro příjemce" rodná čísla ostatních členů rodiny, za které poplatník platí (z důvodu identifikace platby)
  • prostřednictvím služby SIPO České pošty, s.p.
  • Prostřednictvím webové služby Portál občana ZDE

„Navýšení nákladů je i z toho důvodu, že jsme zvýšili frekvenci svozu odpadu. Některá kontejnerová místa byla často přeplněna, proto je nyní vyvážíme i několikrát do týdne. Kromě svozů pondělí, středa, pátek jsme přidávali i neděli právě pro ta nejexponovanější místa,“ konstatuje starosta Znojma Jakub Malačka a zároveň dodává: „Náklady na celkové odpadové hospodářství se sice v roce 2021 vyšplhaly na 49,5 milionu korun a na místním poplatku jsme vybrali o 31 milionů méně, ale nechceme přenášet náklady za tuto důležitou oblast služeb na občany víc, než je pro většinu z nich únosné.“

Nově vydaná Obecně závazná vyhláška města Znojma č. 5/2021, o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství (dále jen OZV) je účinná od 1.1.2022. Touto novou OZV se mění dřívější pojmenování místního poplatku z poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Rozšiřuje se okruh poplatníků. Nově poplatek uhradí nejen fyzické osoby, ale také právnické osoby vlastnící nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve kterých není přihlášená žádná fyzická osoba, a které jsou umístěny na území města. Okruh poplatníků osvobozených od poplatku je stejný jako předchozí znění OZV z roku 2020. Pouze se rozšířil na osoby, které jsou omezeny na osobní svobodě s výjimkou osob vykonávajících trest domácího vězení a o osoby vlastnící nemovité věci v jiné obci, mají-li v této jiné obci bydliště. Okruh osvobození a úlev od poplatku (nad rámec zákona) pak zůstává zachován jako v předchozím znění OZV z roku 2020.

Plné znění vyhlášky najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravilo konferenci o prevenci rizikového chování

13:05 Ústí nad Labem: Město připravilo konferenci o prevenci rizikového chování

Několik desítek zástupců školských zařízení, sociálních služeb a samospráv projednalo nové trendy v …