Znojmo: Ve městě uctili Den veteránů. Na vojenském hřbitově

12.11.2019 19:44

I ve Znojmě uctili včera Den veteránů. Pietního aktu se účastnili nejvyšší představitelé města, starosta Jan Grois a místostarostové Jakub Malačka, Jan Blaha a Karel Podzimek, poslanec David Štolpa a další zástupci města Znojma, členové Sokola a Orlů a také veřejnost. Všechny přítomné zdobil na klopách kabátů květ vlčího máku, který je symbolem Dne veteránů.

Znojmo: Ve městě uctili Den veteránů. Na vojenském hřbitově
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Proslovu se chopil starosta Jan Grois. Připomněl válečné běsnění první světové války i válek následujících. „Českoslovenští vojáci nasazovali svůj život v obou světových válkách, kdy bojovali za mír a suverenitu své vlasti. Čeští vojáci se účastní i současných válečných i mírových misí daleko za hranicemi našeho státu, v Afganistánu, Iráku, Pobaltí, Kosovu nebo v Somálsku. A to s jediným cílem: ochránit nás a naši zem,“ uvedl starosta Grois.

„Den veteránů je myšlen jako poděkování všem těm, díky kterým dnes můžeme žít v míru a svobodě. S obdivem se klaním před odhodláním a statečností našich vojáků a děkuji jim. Na jejich činy se nesmí zapomenout. Čest jejich památce,“ dodal závěrem starosta Grois. Po proslovu přešli všichni k položení květin k památníku. Pietní akt uzavřela česká státní hymna.

Vzpomínkou na všechny statečné bojovníky je mj. 180 pamětních křížů, u kterých se pietní akt odehrával a které město nechalo vloni, u příležitosti 100. výročí od konce první světové války, zrekonstruovat. Další opravy na hřbitově v Louce probíhají letos. Opravila se vstupní brána, obnovil se náhrobek s květináčem ve tvaru hvězdy, očistila se socha neznámého vojína a opravila její betonová podesta.

Současný dřevěný kříž s deskou nahradí nový pomník vojákům padlým v bitvě u Znojma v r. 1809 dle návrhu akademického sochaře Petra Roztočila, který rovněž provádí restaurátorské práce na vojenském hřbitově.

Takzvaný vojenský hřbitov, který se nachází v dolní části Louckého hřbitova, je zapsán ve státním seznamu kulturních památek a současně veden v evidenci Ministerstva obrany ČR.  Nachází se zde válečné hroby pruských vojáků, zemřelých v roce 1866 na choleru, hrob s ostatky 53 francouzských vojáků, kteří v roce 1809 bojovali v bitvě u Znojma, a je tu pochováno více než 300 obětí 1. světové války různých národností (v jejich řadách byli Rakušané, Němci, Rusové, Židé i Italové). Na hřbitově je také upomínka věnovaná památce obětí 2. světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…