Znojmo: Vinaři zvou místo historického vinobraní do svých sklepů

09.08.2020 21:16

Vládní opatření proti šíření koronaviru neumožňují pořádat tradiční Znojemské historické vinobraní. To ovšem neznamená, že lidé, kteří plánují návštěvu Znojma, ji mají rušit nebo přeplánovat. Ba naopak.

Znojmo: Vinaři zvou místo historického vinobraní do svých sklepů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Znojemské historické vinobraní je pro nás všechny vrcholem sezóny, ať už z pohledu marketingu města, nebo z pohledu výnosů pro místní podnikatele, ubytovatele a vinaře. Vinobraní jako takové nebude, ale rušit plánovanou návštěvu Znojma a Znojemska rozhodně nikdo nemusí. Několik akcí totiž nabídnou vinaři z celého Znojemska. Jsem na náš region opravdu pyšný, lidé se tu nechovají jako konkurenti, ale táhnou za jeden provaz,“ říká starosta Jan Grois.

„Přestože tak velké akce jako je Znojemské historické vinobraní kvůli vládním opatřením pořádat nemůžeme, představujeme spolu s vinaři VINAŘSKÉ T(R)IPY. Otevřené sklepy a degustace nabízí vinaři z Hnanic a Šatova, Konic a Popic, Vrbovce, Božic, Nového Šaldorfa, Havraníků, Chvalovic nebo také ze Znovínu Znojmo a Vinařství LAHOFER,“ představuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. S nabídkou vína přichází také spolek Hudba Znojmo spolu s destinační společností Znojmoregion.

Jedinečná akce takového formátu bude na Znojemsku vůbec poprvé

Právě díky rozloze a rozsahu nebude docházet ke kumulaci obrovského počtu návštěvníků. Ti si kromě nabídky vína a burčáku budou moci užít také hudební a doprovodný program, který vinaři připravují. Ačkoliv si mnozí pod vinobraním představují slavnosti spojené s průvodem krále Jana Lucemburského, je to právě oslava úrody a sklizně vinné révy, která se pod ním schovává.

„Počasí, které je letos typické střídáním studených a teplých dnů a nocí předurčuje, že letošní vína budou příjemně aromatická, především Sauvignon, Müller Thurgau, Tramín červený, Veltlínské zelené a všechny muškátové odrůdy,“ popisuje Pavel Vajčner, předseda představenstva Znovínu Znojmo.

„Společnou propagací dílčích akcí a programu dokážeme uspokojit místní i návštěvníky, kteří cestu do Znojma v tomto termínu plánovali a kteří už třeba mají zarezervované ubytování. Dotazů k alternativnímu programu místo vinobraní máme opravdu hodně a tato nabídka pro nás bude odpovědí,“ dodává Koudela.

Přehled všech akcí naleznete na webu Znojemské Besedy (ZDE) a u jednotlivých spolků a vinařství. Stručný přehled ZDE.

Akce se koná za podpory Vinařského fondu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…