Znojmo: Zapojte se do participativního rozpočtu na rok 2020

01.04.2019 17:58

Máte nápad, jak zlepšit naše měs­to? Nenechávejte si to pro sebe! Pod taktovkou Zdravého města Znojma startuje druhý ročník participativního rozpočtování ve Znojmě, projekt Tvoříme Znojmo.

Znojmo: Zapojte se do participativního rozpočtu na rok 2020
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Na projektech, které zvítězily vloni, už intenzivně pracujeme. Letos chceme dát občanům další možnost přihlásit projekty, které bychom následně realizovali příští rok. Opět jsou připravené 3 miliony korun pro projekty ve městě a 3 miliony v jeho městských částech,“ vysvětluje místostarosta Jakub Malačka, který je odpovědný politikem Zdravého města Znojma.

O projektech, které zvítězí a které tak bude město v příštím roce realizovat, rozhodnou sami občané, a to na veřejné prezentaci navrhovaných projektů a rovněž elektronickým hlasováním.

Zapojit se se svým návrhem může každý občan starší 15 let s trvalým pobytem ve Znojmě nebo jeho městských částí, a to od 1. dubna do 31. května, kdy končí lhůta pro podání návrhů přes online Google formulář. Kromě základních informací o projektu by návrh měl obsahovat i odůvodnění, proč by se právě tento projekt měl realizovat, pro koho bude přínosný a jaké jsou jeho předpokládané náklady. Ty se mají pohybovat od 50 000 do 750 000 korun. Formulář i detailní informace budou k nalezení ZDE.

Projekt lze podat i fyzicky. Formulář lze stáhnout na webu, vyplnit a odevzdat na podatelně na ulici Obroková 12 nebo v kanceláři č. 217 v 2. NP v téže budově u Soni Bystřické, koordinátorky Zdravého města Znojma, která rovněž ráda zodpoví všechny dotazy (e-mail ZDE, tel. 515 216 339).

Odměníme všechny úspěšné navrhovatele projektu

„Díky participativnímu rozpočtu jsme v loňském roce získali zajímavé podněty, jak zpříjemnit život našim obyvatelům. Do finále postoupilo celkem 16 projektů, u kterých aktuálně řešíme realizaci. Byly to například basketbalové hřiště, hřiště pro hasičský sport či cyklostezka na ulici Pražská,“ připomíná Malačka.

„Jednalo se o nultý ročník, takže jsme se samozřejmě nevyhnuli složitostem a nejasnostem, a proto jsme nepatrně upravili podmínky pro výběr projektů. Navýšili jsme například náklady na jeden projekt na 750 000 korun, tak abychom mohli realizovat i větší projekty,“ upřesňuje Malačka.

Navrhované projekty v první řadě posoudí příslušní úředníci, kteří zhodnotí jejich realizovatelnost, majetkoprávní vztahy a očekávané náklady. Svůj projekt bude následně každý navrhovatel prezentovat na veřejném projednání v první polovině září, zde také proběhne první vlna hlasování. Následné elektronické hlasování proběhne za pomoci systému Mobilního rozhlasu v termínu od 16. září do 13. října. Výsledné hlasy budou sečteny a bude stanoveno pořadí projektů. Bonusem je, že odměníme všechny úspěšné navrhovatele projektu!

„Doufáme, že se objeví další zajímavé projekty, které by nás třeba nenapadly. Tak neváhejte a zapojte se, šanci má každý,“ dodává Malačka.

Participativní rozpočet – Tvoříme Znojmo
Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje nyní poprvé.
Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům. Podrobnější informace naleznete ZDE.

Zdravé město Znojmo
Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností. Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…