Babiš (ANO): Naši důchodci mají smůlu, protože ODS je historicky nemá ráda

21.07.2023 11:17 | Zprávy

Projev na 71. schůzi Poslanecké sněmovny 21. července 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Babiš (ANO): Naši důchodci mají smůlu, protože ODS je historicky nemá ráda
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Takže dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové.

Už dnes budeme projednávat důchody pro naše důchodce. Ono je to celkově jednoduché, pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje , aby naši důchodci dostali méně peněz a aby pracovali déle. A ono je to všechno o penězích. Tato vláda, když nastoupila, tak hned zaútočila na důchodce, nemá ráda důchodce. Vzala jim tu slevu na jízdné, které my jsme prosazovali, směšná částka. A pokračovala v tom, že vlastně znásilnila zákon.

Všichni si to pamatujeme. A je velká škoda, že pan prezident nevyužil tu možnost pomoci našim důchodcům, kteří si to samozřejmě zaslouží.

Pan ministr nám ukazuje stále nějaké grafy, jaké mu vyhovují. Proč nám neukáže nějaký graf důchody versus HDP? Ukazuje nám graf důchody versus průměrná mzda. A je zajímavé, že to má pětikoalice v programu, ale v podstatě se tím neřídí. V mediálním prostoru stále slyšíme různé nesmysly a když jdu do televize, tak ta moderátorka nezapomene citovat nějaký výrok z minulosti vytržený z kontextu. To je zajímavé, že ta média se nikdy neptají pětikoalice a necitují jejich vyjádření v nějakém čase.

V mediálním prostoru máme nějakou expertku, která dělala šéfku důchodové komise, která samozřejmě tam šla jenom proto, aby se zviditelnila. Nic z toho nevypadlo, protože pokud důchodová komise přišla s tím, že umí výdaje, no tak neuměla příjmy. A tak to tady máme od revoluce a to samozřejmě není žádná důchodová reforma. A žádná důchodová reforma v této zemi nikdy nevznikla ani nevznikne.

To, že jsem se někdy vyjádřil, že by to bylo relativně jednoduché, že dobrý zaměstnavatel tím, že si chce udržet své zaměstnance, jim bude platit třetinu na ty důchody a oni budou muset taky trošku šetřit a třetinu dá stát, ano, to je čistě teorie, které jsem jednou vyslovil a kterou není možné dotáhnout. Není možné. Při stávajícím systému vládnutí poměrného zastoupení není možné.

No, takže naši důchodci mají smůlu, protože ODS je historicky nemá ráda. V roce 2010 jim dala nulu a v roce 2014 jsme zdědili 45 korun. No, a teď tenhle návrh, který tady se dnes bude projednávat, je o tom, jak obrat důchodce o peníze.

Já jsem si přečetl velice zajímavé komentáře a jeden vám tady přečtu, protože ten návrh pětikoalice dát důchodcům příští rok 400 korun je fakt směšný. Totiž tahle vláda nikdy nechtěla dávat důchodcům peníze a oni museli podle zděděných zákonů a ještě ten zákon změnili, tak já jsem strašně zvědav, jestli ten Ústavní soud potvrdí, že součástí nové totality, která tady rozhoduje o všem a ignoruje všechny jiné hlasy.

Takže co se píše v tom komentáři? Čtyři sta korun neboli dvě kila másla v dnešních cenách, zhruba tolik hodlá od ledna stát přidat penzistům za jejich celoživotní práci, placení daní a výchovu dětí, daňových poplatníků. Čtenáři se na asociální trest svých rodičů či prarodičů mohli připravit o pár hodin dříve, čtenáři Práva, než ministr práce a sociálních věcí svolal tiskovou konferenci, když almužnu spokojeně oznamoval, nezapomněl zmínit údaje, které jsme už mnohokrát vyvraceli. Radost ministru Jurečkovi neuděláme a zavádějící argumenty budeme rozebírat i nadále. Na penze vydáváme v poměru k HDP méně, než je průměr EU. Vážení důchodci, vážená vládo, méně, než je průměr EU. A naše vláda měla prioritu, důchodci byli priorita pro nás. A taky jsme splnili to, co jsme slíbili. Vy ještě nemáte ani žádný program, takže nikdo ani neví, co chcete vlastně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.