Benešík (KDU-ČSL): Premiér měl říct pravdu. Nakonec si to rozmyslel

21.07.2021 7:33 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k novému stavebnímu zákonu

Benešík (KDU-ČSL): Premiér měl říct pravdu. Nakonec si to rozmyslel
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

A já už věřil, že přizná, co všechno jeho vláda pokazila. Například stavební zákon.

Jako bývalý starosta moc dobře vím, že vyřídit stavební povolení u nás trvá hodně dlouho. A rozhodně je to nutné změnit.

Jenže to, co prosadila vláda za podpory komunistů, kdy vznikne megastavební úřad, je jeden velký nesmysl. Reálně hrozí, že nebude ani dostatek pracovníků úřadu a proces stavebního povolení se bude prodlužovat. Bude to dražší, navíc úřady se vzdálí od lidí. V době, kdy je citelný nedostatek bytů, je prosazení takového zákona kontraproduktivní.

Poslanci vládní koalice by měli jít mezi lidi, měli by se zapojit do komunální politiky a pak by věděli, že to, co nový stavební zákon potřeboval, je právě posílení pravomocí samospráv místo jejich omezení, digitální stavební řízení a především zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Senát tyto změny do vládního paskvilu připravil, ale vláda raději přijala svůj zákon, bez ohledu na to, jaké to bude mít dopady na lidi.

Navíc hrozí, že ČR nevyčerpá dotace z EU a významná část evropských financí propadne. U infrastrukturních projektů je k jejich realizaci potřeba také stavební povolení.

Stavební úřady se ale kvůli vládnímu paskvilu budou stěhovat, hledat nové pracovníky, přemisťovat archivy nebo zřizovat nové počítačové sítě místo toho, aby vykonávaly svoji činnost pro občany, firmy, živnostníky, obce a města, tedy vydávaly stavební povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.