Bondarenková (SPD): Dozvuky covidové krize u soudů

05.06.2023 20:07 | Komentář

Poučme se z toho, co se v covidové krizi udělalo dobře, co špatně. Každou krizi je dobré vyhodnotit, udělat závěry, které nás posunou. Víc racionality, otevřená debata a méně tlaku na okamžité rozhodování, to by tehdy pomohlo.

Bondarenková (SPD): Dozvuky covidové krize u soudů
Foto: archiv
Popisek: JUDr. Vladimíra Bondarenková, členka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), specialistka na mezinárodní a evropské právo

Dobíhají teď covidové procesy (např. p. Peterková, odvolání poslance Volného). Zde se střetává ústavní právo na svobodu slova a trestní zákoník, zejména paragraf o šíření poplašné zprávy. Je třeba upozornit, že ani v době covidové krize nebyl „vypnutý” celý právní řád, ač to tak někdy mohlo vypadat. Tedy ani Ústava a Listina základních práv a svobod.

Hysterie a nepřesnosti

Celé řešení šíření viru SARS-CoV-2, způsobujícího nemoc COVID-19, bylo poznamenáno mnoha hysteriemi a nepřesnostmi. Dnes už víme, že to opravdu bylo virové onemocnění, je otázkou, do jaké míry překrylo jiná onemocnění a kdy se to raději „napsalo” na covid, protože za něj byly vyšší úhrady, a kdy se naopak něco „nenapsalo” na akutní reakci po očkování. Jisté je jen to, kdo zemřel v té době, kdo ne. Na co zemřel, tak snadno ověřit nelze, pitvy byly jednu dobu neumožňované.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí

Pravdivost statistik

Stejně tak pravdivost statistik už asi neověříme, ale vcelku to sedělo se situací, jak ji můžeme vidět zpětně, tedy kdo na co zemřel, proč vlastně, kdo z toho má jaké následky. Ani vakcinování nebylo bez rizika, a tam se naopak rizika spíš veřejně podceňovala a dnes je spousta lidí, co se trápí následky nebo se jim rozjely nečekané nemoci včetně zhoubných nebo srdečních apod. Tedy rizika zřejmě byla podobná jako u jiných léčivých přípravků, ale ta masovost použití, až nucení k jejich použití, bylo intenzivnější. Bylo by vhodné to zpětně vyhodnotit, objektivně, bez předem určeného výsledku. Rozebrat opatření, která se učinila, co by šlo udělat lépe, kdyby podobná situace znovu nastala, což, doufám, nenastane.

Individuální posouzení rizik mělo mít přednost

Celkově to byla zcela nestandardní situace, nevědělo se, jak to řešit. To, co se dnes ví, že nebyla objektivní informace, se tehdy nevědělo a někdy neví dodnes. Část lidí zemřela kvůli tomu, že podcenili nebezpečnost viru na vlastní zdraví, část lidí má následky dodnes kvůli tomu, že až moc uvěřili propagandě (kdo se zastavil na dvou, spíš problémy nemá, kdo šel do tří, tělo mu mohlo zareagovat dost negativně, je to individuální).

Do budoucna - nebránit racionální diskusi

Myslím, že se hlavně měla klidnit ta diskuse celkově, připustit debatu odborníků - tj. i více názorů jak to řešit. Ale kdekdo si chtěl přihřát polívčičku a racionalita byla to poslední, co bylo používáno. Poučení pro příště z toho je, že mix opatření je nejlepší, na bázi dobrovolnosti, to především. Pečlivě zvažovat řešení pro danou osobu podle rizikovosti, nepodléhat extrémům a mít i v takovém případě zajištěnou zdravotní péči - to byl velký kámen úrazu. Radši ta rozhodnutí neuspěchávat, mít kvalitní data a nepodléhat nátlaku ze zahraničí.

To by mělo být poučením do budoucna. Tedy méně panikařit, víc klidně a odborně diskutovat, a pak přijmout adekvátní řešení s jasným vysvětlením pro veřejnost.

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.