Hejtman Grolich: Důležitý je každý projekt, který pomáhá krajině s adaptací na klimatické změny

01.08.2023 8:19 | Tisková zpráva

Který z přihlášených projektů má nejlepší dopad na zadržení vody v krajině na jižní Moravě? Hlasování o Cenu veřejnosti se spouští dnes a vybírat může kdokoli až do konce srpna na webu soutěže www.cenazakrajinu.cz. Vítěz si odnese odměnu 50 tisíc korun.

Hejtman Grolich: Důležitý je každý projekt, který pomáhá krajině s adaptací na klimatické změny
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Zakládají remízky, biokoridory, mokřady, vysazují stromořadí, obnovují cesty nebo revitalizují vodní toky. Jednotlivé obce, zemědělci, soukromé společnosti, ale i jednotlivci pečují o přírodu ve svém okolí. Jednou z cest, jak můžou svoji práci představit a motivovat tak ostatní, je i soutěž Cena za krajinu, jejíž druhý ročník vyhlásil Jihomoravský kraj na začátku března letošního roku.

Nově se přihlášky podávaly do dvou kategorií – komplexní projekty a jednotlivá opatření. „Z celkem 27 přihlášených projektů postoupilo do finále 20 z nich. Každý projekt, který pomáhá naší krajině se adaptovat na stále častější horka a sucha, je důležitý a inspiruje ostatní. A to je smysl i celé Ceny za krajinu – přenášet příklady dobré praxe dál,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Finálové projekty je možné si prohlédnout na stránkách ZDE, kde také od 1. srpna začne hlasování o Cenu veřejnosti. K potvrzení hlasu je potřeba zadat jen e-mailovou adresu a následně jej odsouhlasit v e-mailu.

Hlasování bude ukončeno 31. srpna a výsledky se přihlášení dozví v pondělí 25. září na slavnostním vyhlášení v sídle Nadace Partnerství v Brně. Kromě vítěze Ceny veřejnosti se představí i vítězové obou kategorií (komplexní projekty a jednotlivá opatření), které vybere odborná porota. Tu tvoří nejen zástupci Jihomoravského kraje a Nadace Partnerství, ale také porotci z Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Mezi výherce kraj rozdělí 230 tisíc korun.

„Projekty, které se nám sešly, ukázaly, že existuje mnoho inovativních a udržitelných způsobů, jak zadržet vodu v naší krajině a minimalizovat negativní dopady klimatické změny. Navrhovaná opatření následně zvyšují i kvalitu života obyvatel v Jihomoravském kraji. Děkuji všem účastníkům za jejich odhodlání,“ ocenil přihlášené projekty náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.