Janeček (KSČM): Končí sezónní práce, fronty na úřadech práce se prodlouží

13.08.2014 10:55

Nezaměstnanost v České republice klesla v březnu z historických maxim. Vzhledem k sezónním pracím se nezaměstnanost snížila o 0,3 %. Bez práce ale zůstalo více než 600 tisíc občanů. Sezonní práce v zemědělství, lesnictví a stavebnictví, jarní úklidy začaly dříve díky nadprůměrně teplému počasí. Další uplatnění lidé našli v lomu nebo ve stáncích se zmrzlinou.

Janeček (KSČM): Končí sezónní práce, fronty na úřadech práce se prodlouží
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Vzhledem ke skutečnosti, že sezónní práce nahrávají hlavně mužům, tvořili právě oni značnou část lidí, kteří se „dočasně“ odhlásili z úřadů práce. Naše ekonomika totiž není schopna vytvářet nová pracovní místa a čekáme další příchod čerstvých absolventů na trh práce, a k tomu ukončení těchto sezónních prací, což vnímám jako vážný problém.

Do konce letošního roku by počet lidí bez práce, díky postupnému ukončování sezonních prací, měl bohužel růst. V závěru roku k naší smůle zafunguje silný efekt, kdy budou končit úvazky na dobu určitou a míra nezaměstnanosti se opět dostane na vyšší úroveň. Je vidět, že nezaměstnanost v ČR i přes positivní titulky v médiích klesá velmi pomalu.

Dále je nutné si uvědomit, že situace je mnohem horší, než ukazují statistiky. Na jedno místo dnes připadá více než patnáct zájemců, a to je alarmující. Můžeme brzy reálně očekávat prodloužení front na „pracáku“. Řada občanů nemůže najít práci totiž několik dlouhých let, následně pak ztrácí veškeré pracovní návyky. Především také ztrácí motivaci znovu bojovat o ten minimální počet míst, který je k dispozici, nehledě na jejich zhoršenou psychiku ze strachu o budoucnost svoji a své rodiny. Nesmyslnými sankcemi vůči Rusku se tento negativní trend ještě přiživí a dopadne na mnoho zatím pracujících občanů.

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…