Juránek (KDU-ČSL): Fond rozvoje bydlení bude účinný, jen když bude alespoň dvojnásobný

27.11.2019 11:55

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 27. listopadu 2019 k návrhu zákona o Státním fondu rozvoje bydlení

Juránek (KDU-ČSL): Fond rozvoje bydlení bude účinný, jen když bude alespoň dvojnásobný
Foto: archiv senátora
Popisek: Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, paní ministryně.

Já jsem velice rád, že tento zákon vznikl, protože v okamžiku, kdy se rozhodnete stavět bydlení, nebo nějakým způsobem zajišťovat bydlení pro obec a vlastně pro lidi, kteří to nejvíce potřebují, tak se dostáváte do situace, že k tomu musíte vynaložit mnoho prostředků, které zároveň potřebujete například na parkování, na další komunikace a na další vybavení tohoto prostoru tak, abyste splnili všechny podmínky.

Proto tento zákon jde správným směrem a já jsem rád, že tady ten zákon je. To zastropování 70 % si docela dobře neumím představit, protože při praktických záležitostech, které se toho týkají, tak nikdy neodhadnu, jestli potřebuji 30 nebo 35 % na to, abych konkrétní sídliště dovybavil. A v jiných případech se budu blížit zase 100 % a tam zcela určitě těchto 70 % dodržím.

Co se však týká připomínky, kterou řekl přede mnou, prostřednictvím předsedajícího, kolega Adamec, to je bohužel ta nejpodstatnější část. Fond rozvoje bydlení bude účinný jenom tehdy, pokud bude alespoň dvojnásobný, než je v současné době. To znamená, je to zatím jenom taková částečná pomoc ve velmi malém prostoru. Jenom pro ukázku chci říct, že v rámci jedné městské části v Brně, když jsme dávali dohromady sídliště o pěti tisících obyvatelích, tak jsme na to spotřebovali dotace ve výši 1,2 mld. korun. To znamená - a to je jenom pětitisícové sídliště - a když si vezmu, že třeba takovou záležitost, jaká se dělala tam, bychom potřebovali v Praze udělat na Jižním Městě, tak si neumím představit, že tento fond by v tomto rozsahu a v tomto místě pomohl. Proto uvítám každou korunu navíc v rozpočtu pro fond rozvoje bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…