Jurečka (KDU-ČSL): Škody zvěří jsou narůstající a brzdí obnovu našich lesů

01.09.2021 13:03 | Tisková zpráva

Novelu zákona o myslivosti je třeba urychleně projednat. Vláda na svém pondělním zasedání projednala návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, aby Sněmovna zrychleně schválila novelu zákona o myslivosti.

Jurečka (KDU-ČSL): Škody zvěří jsou narůstající a brzdí obnovu našich lesů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Jde o novelu, kterou předložila vláda, ve Sněmovně se ale bohužel zastavila. Novou úpravu praxe ale nutně potřebuje. Předseda lidovců proto navrhuje, aby ji Sněmovna schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení, jinak novela „spadne pod stůl.“

Zákon má zjednodušit administrativu spojenou s lovem zvěře. Jejím cílem je také usnadnit redukci počtu přemnožené spárkaté zvěře, která ničí nové lesní porosty, a brání tak obnově lesů zasažených suchem a kůrovcem. „Stát musí dbát na ochranu životního prostředí. Tato novela dělá z myslivosti cílevědomou a regulovanou činnost. Zredukováním počtu zvěře zajistíme řádnou obnovu lesních porostů v důsledku probíhající kůrovcové kalamity a škodám v zemědělství,“ uvedl předseda. „Elektronická evidence pak zajistí průkaznou kontrolu ulovené zvěře a usnadní hospodaření v honitbě. Oproti předchozí kontrole jde o ekonomicky méně nákladný systém, který bude navíc lépe informovat veřejnost,“ doplnil ke zjednodušené administrativě Jurečka.

Původní vládní předlohu projednala Sněmovna v červnu ve třetím čtení, nestihla ji však dokončit. V září pak poslance čeká už jen poslední schůze a je nereálné, aby se novela stihla řádně doprojednat. Předseda lidovců tak navrhl zrychlené projednávání, aby nová Sněmovna nemusela novelu projednávat od začátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.