Kabourek (ODS): Chození kolem horké kaše a v čem se Marek Benda mýlí

28.12.2013 22:20

Pozn. Poslední příslovečnou kapkou, která mě vedla k publikování tohoto textu, byl článek M. Bendy „Jak dál s ODS?“, byť nereaguji pouze na něj.

Kabourek (ODS): Chození kolem horké kaše a v čem se Marek Benda mýlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Právě doba mezi volbami a kongresem ODS se jasně nabízí k analýze situace a vystoupení lídrů strany, proto jsem si se zájmem přečetl výše zmíněný článek Marka Bendy. A musím říct, že jsem zklamaný.

Aniž bych se chtěl pouštět do polemiky s jednotlivými tvrzeními, zůstal ve mně po přečtení článku dojem, že pisateli vlastně velmi málo rozumím a nechápu jeho postoje. Profesionální politici, jako M. Benda, možná zapomínají na to, že naším cílem nemůže být vyšší volební zisk. To je přeci jen prostředek k prosazeni našich cílů a programových ideí.

Slovy M. Bendy se nikam neposuneme sporem o interpretaci volební prohry a spekulacemi nad vlastními chybami. Znamená to snad, že to necháme být ? Uff, už je to námi, tak jedeme rychle dál…?

Přestože nechci vyzývat k nekonečnému sebemrskačství, chybí mi dostatečná sebereflexe, analýza aktuálního stavu ODS i zhodnocení voleb. Nezaregistroval jsem žádnou konkrétní debatu nad důvody volební porážky a vyhodnocení volební kampaně. V situaci, v jaké jsme do voleb šli, by lepší výsledek byl jistě zázrakem i s těmi „politiky s celostátním přesahem“ na kandidátkách, ale rozhodně se na něm podepsalo i chybné rozhodnutí udělat kampaň ve spojení s twitterem. Kde jsme se z toho poučili ? Pokud nevyvodíme důsledky teď, udělají to nejpozději na podzim voliči za nás.

Volby ukázaly, že většina lidí neuvěřila v proměnu ODS a že kosmetické změny nestačí. Dnes můžeme jen zpětně litovat, že jsme před volbami nezvolili nové vedení a šli cestou oddělených postů volební lídryně a úřadujícího předsedy. Nechoďme kolem horké kaše! Nemůžeme přeci jen tak přejít události, které nás dovedly k předčasným volbám, zpackanou volební kampaň, ani fakt, že voliči „vykroužkovali“ úřadujícího předsedu strany!

M. Benda registruje tři hlavní problémy a mimo jiné věří tomu, že máme čekat, jestli nám voliči sami časem odpustí naše hříchy, a doufá v chyby našich politických soupeřů. To se ale zásadně mýlí. Skutečným problémem ODS je to, že nám lidé přestali věřit ! Přestali věřit tomu, co říkáme, i tomu, že to dokážeme prosadit. Během posledního vládního období jsme voliče a také naše vlastní členy podvedli. Výsledek je o to horší, oč větší byla euforie po volbách v roce 2010 a naděje vkládaná ve 118-tičlennou koalici.

Pokorně přiznejme, že velkou část toho, co hlásá náš program, jsme měli možnost za léta vládnutí prosadit.

Poslední dobou slýchávám ohánění se 20 tisícovou členskou základnou a často prázdná prohlášení o její aktivizaci. Bez skutečných změn to ale znamená jen apel na členy ve stylu: “plaťte příspěvky a více choďte mezi lidi podporovat program, který jste nepřipravovali a s kterým se neumíte ztotožnit“. Pokud máme dělat změny, musí být razantní, velmi razantní a teď hned! Jinak těžko dostaneme šanci získat zpět potřebnou důvěru. Ale předem musíme také počítat s tím, že to bude důvěra v usvědčeného záletníka.

Dovedu pochopit „rozpaky“ některých členů ODS z volby Petra Fialy s čerstvou stranickou průkazkou předsedou strany, ale právě to může být tím razantním krokem, který potřebujeme. Možná to není standardní, ale můžeme si dovolit standardní řešení? Opravdu nevolám po bezúčelných změnách a volbě úplně nových tváří, ale nevěřím, že změnu mohou reprezentovat lidé, kteří byli v širším vedení strany 10 i více let a obzvlášť během posledního vládního období.

Nemyslím, že je právě teď třeba měnit náš program. Souhlasím s M. Bendou, vyjděme z Poděbradských artikulů, ale teď není správný čas na jejich změnu či doplnění, teď není správný čas na strategické diskuse, teď není ani čas na (slovy M.Bendy) stabilizaci volebního potenciálu. Teď je třeba obnovit důvěru v ODS !

Nechoďme kolem horké kaše a využijme stávající situace k vymetení všech pavučin. Buďme méně politiky a více lidmi, kterým záleží na našich dětech, našich rodinách, naší čtvrti, naší obci, naší zemi. Potom si ani nebudeme muset dávat za cíl chování, které musí být samozřejmostí, jako třeba „Politiku jako službu občanům“.

Vyšlo nas serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …