Kalousek (TOP 09): Jan Palach přinesl v boji za svobodu nejvyšší oběť

15.01.2016 14:57

TOP 09 uctila památku Jana Palacha

Kalousek (TOP 09): Jan Palach přinesl v boji za svobodu nejvyšší oběť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Památku Jana Palacha dnes na pražských Olšanských hřbitovech tradičně uctili představitelé TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg. Zítra uplyne 47 let od chvíle, kdy se na protest proti sovětské okupaci upálil.

Stejně jako loni, i letos položil květiny na hrob Jana Palacha Miroslav Kalousek. „Myslím, že 16. leden je jedním z dnů, kdy bychom měli všichni přemýšlet o ceně, kterou pro nás má svoboda. Jan Palach přinesl v boji za svobodu nejvyšší oběť. Na tuto oběť, ani na ideály, za které bojoval, bychom neměli zapomenout,“ řekl Miroslav Kalousek.

Památku studenta Jana Palacha, který se stal symbolem oběti za svobodu, uctil na Olšanských hřbitovech také Karel Schwarzenberg. „Vyrostla už celá generace, která nemá tušení, jaký bývalý režim byl. A i starší pozapomínají, nebo se u nich objevuje známý lidský fenomén, že vidí své mládí v růžovějších vzpomínkách, než jaké ve skutečnosti byly. Musíme si uvědomit, a v poslední době se to zdá skutečně aktuální, že za svobodu, demokracii a právní stát se musí vždy bojovat. Když se za tyto hodnoty včas a rozhodně postavíme, nemusí býti takové oběti, jako přinesli Jan Palach a Jan Zajíc, kteří položili život za čest své vlasti,“ říká Karel Schwarzenberg.

„Doufám, že nad hodnotou svobody se lidé zamyslí i v připravovaném památníku ve Všetatech u Mělníka, kde Jan Palach až do své smrti žil,“ dodal předseda poslaneckého klubu František Laudát, který před dvěma lety inicioval projekt. Rodinný domek Palachových se loni podařilo vykoupit do vlastnictví státu a v současnosti se již hodnotí architektonické návrhy z veřejné soutěže na řešení prostoru. Součástí památníku má být nejen vzdělávací a naučná část v novém objektu, ale i domek, ze kterého se Jan Palach vydal 16. ledna 1969 ráno do Prahy. S otevřením expozice i památníku se počítá nejpozději v roce 2018. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…