Klaus: Turecko vnímám nejen jako ostrov stability, ale i prosperity

12.08.2014 10:26

Blahopřejný dopis Václava Klause R. T. Erdoganovi ke zvolení do funkce prezidenta Turecké republiky.

Klaus: Turecko vnímám nejen jako ostrov stability, ale i prosperity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Vážený pane prezidente,

dovolte mi, abych Vám poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Turecké republiky.

Měl jsem v minulosti několik příležitostí se s Vámi setkat a poznat Vás jako člověka s jasnou vizí, který usiluje o to, aby Turecko bylo silnou, sebevědomou, ekonomicky úspěšnou a kulturně rozmanitou zemí, a který má zájem na stabilitě celého blízkovýchodního regionu. To, že jste uspěl v prvních přímých prezidentských volbách, navíc jako úřadující předseda vlády, dokládá, že Vás takto vnímá i většina Vašich občanů.

Dnešní Blízký východ a svět obecně stojí před mnoha vážnými výzvami. Věřím, že Vaše země a Vy osobně, vážený pane prezidente, budete hrát významnou roli při nalézání účinného řešení otázek, které se dotýkají stability celého Vašeho regionu, a přispějete tak k tomu, aby zde žijící národy vyřešily problémy samy, bez necitlivých zásahů z vnějšku.

Turecko vnímám nejen jako ostrov stability, ale i prosperity. Ekonomický rozvoj, jakého Vaše země v posledních letech dosahuje, je obdivuhodný a ostře kontrastuje se situací v Evropě, a bohužel i u nás. Vztahům mezi oběma našimi zeměmi jsem vždy přikládal velký význam. Vzpomínám v této souvislosti na svou oficiální státní návštěvu Turecka před dvěma lety, při které mě doprovázela historicky největší delegace podnikatelů. I po svém odchodu z prezidentského úřadu dál pozorně sleduji situaci ve Vaší zemi i vzájemné česko-turecké vztahy. Budu se i nadále v rámci nyní již omezenějších možností snažit, aby tyto vztahy neztratily ze své dynamiky.

Vážený pane prezidente, přeji Vám pevné zdraví, trpělivost a hodně úspěchů při výkonu prezidentského úřadu. Věřím, že bude někdy brzy příležitost se opět setkat.

S přátelským pozdravem

Václav Klaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách