Kordová Marvanová (STAN): Praha zve na festival dokumentárních filmů o pohnutých událostech minulého století

27.08.2021 10:23

Druhý ročník festivalu dokumentárních filmů o 20. století Nezlomní a obětovaní se letos v listopadu bude konat v prostorách Muzea paměti XX. století.

Kordová Marvanová (STAN): Praha zve na festival dokumentárních filmů o pohnutých událostech minulého století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Vedle řady projekcí nabídne také výstavy, debaty, koncert nebo speciální bloky pro školy.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí

Letošním podtitulem filmové přehlídky, kterou ve spolupráci s hlavním městem Prahou pořádá Muzeum paměti XX. století, je „Rudé století. 100 let dějin KSČ“. Zahájena bude 10. listopadu 2021 v Domě pážat na Hradčanech a další tři dny (11. - 13. listopadu) bude pokračovat v kině BIO OKO v Holešovicích přehlídkou dokumentárních filmů, které budou doplněny besedami. Festival vyvrcholí 14. listopadu opět v Domě pážat.

„Nejlepší způsob, jak mladým lidem přiblížit doby naší nedávné historie, je vyprávět o konkrétním lidském osudu. O lidech, kteří uvízli v soukolí bezpráví, i o těch, pro které byla svoboda národa i svoboda svědomí hodnotou tak velkou, že se neohnuli ani pod brutálním tlakem. Předávání těchto příběhů prostřednictvím filmu považuji za emocionálně nejsilnější a nejsdělnější. Ale především to všem těm statečným dlužíme,“ říká Hana Kordová Marvanová, radní pro oblast legislativy a zároveň předsedkyně správní rady Muzea paměti XX. století.

Snahou organizátorů je vytvořit přehlídku mezinárodních dokumentárních filmů věnovanou dramatickým událostem a historickým osobnostem minulého století. Praha se při vzniku tohoto projektu nechala inspirovat polským filmovým festivalem NNW (Niepokorni Niezłomni Wyklęci) v Gdyni.

Na přípravě obsahu přehlídky se podílí programová rada festivalu Nezlomní a obětovaní, ve které jsou především externí odborníci z institucí jako je například Polský institut v Praze, Národní filmový archiv, Památník ticha Bubny, Ústav pro studium totalitních režimů a Stowarzyszenie Scena Kultury. V programu jsou zařazeny nejen nové snímky, ale také starší filmy, které nebyly delší dobu reprízovány.

„Máme v úmyslu v rámci festivalu představit také díla vzniklá před listopadem 1989, jejichž prostřednictvím je možné reflektovat dobovou atmosféru a kontext. Kromě toho se návštěvníci festivalu mohou těšit na doprovodné debaty k promítaným snímkům, výstavy a koncert. Připravujeme také akce pro střední školy,“ popisuje akci ředitel Muzea paměti XX. století Jan Kalous.

I letos se mohou diváci těšit na snímky renomovaných českých i zahraničních dokumentaristů, ale například i na ukázky z propagandistických filmů 50. let či komponovaný pořad s amatérskými filmovými záznamy z prostředí českého undergroundu.

„Na festivalu předáme stejně jako při prvním ročníku dvě ceny. Jednou z nich je cena Strážce paměti nesoucí od letošního roku název Cena Jaroslavy Janderové Strážce paměti. Byla pojmenovaná po spoluzakladatelce Muzea paměti XX. století. Další cenu jsme pojmenovali Tvůrce paměti. První z nich získal v roce 2020 Arkadiusz Gołębiewski, polský režisér a ředitel festivalu dokumentárních filmů NNW v Gdyni. Druhá cena byla loni udělena režisérce Olze Sommerové za celoživotní dílo. Letos jsme jako hosty pozvali režiséry dokumentárních filmů z České republiky, Polska a Slovenska. Rádi bychom v příštím roce pozvali tvůrce také z Německa, Rakouska a Maďarska,“ doplňuje předseda programové rady festivalu a historik Petr Blažek.

Podrobnosti o festivalu Nezlomní a obětovaní i kompletní program bude zveřejněn ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…