Koudelka (Trikolora): Válka o Karabach

25.09.2023 14:07 | Komentář

Náhorní Karabach je území na Kavkaze, donedávna asi s 145 000 obyvateli obývané Armény, jež je jablkem sváru mezi nimi a Ázerbájdžánem, kterému patřil v době Sovětského svazu.

Koudelka (Trikolora): Válka o Karabach
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Předehrou války v době, kdy Kavkaz byl součástí Sovětského svazu, se staly protiarménské pogromy v ázerbájdžánském Sumgaitu a Lenokoranu v únoru 1988, po nichž uprchlo z Ázerbájdžánu 220 000 Arménů. Ázerbájdžán též blokoval pomoc určenou obětem zemětřesení v Arménii z prosince 1988. V lednu 1990 vypuklo v ázerbájdžánském hlavním městě Baku povstání radikálních muslimů, vedené Obranným výborem Národní fronty, jenž uvažoval o vytvoření islámského Ázerbájdžánu v rámci Íránu. Ze strachu před povstalci 13 000 příslušníků arménské menšiny v Baku uprchlo přes Kaspické moře do Turkménie a dále do Arménie i Ruska. Povstání potlačila sovětská armáda.

Arméni jsou prvním křesťanským národem, zatímco Azerové, jak se nazývá vládnoucí národ v Ázerbájdžánu, muslimy. Azerové jsou blízcí Turkům, užívají podobný jazyk. Josef Stalin, jenž byl z Kavkazu, při vytyčení hranic sovětských republik postupoval vstřícněji k Ázerbájdžánu. Ponechal mu Karabach, přestože ten byl součástí již antického Arménského království, a jen mu přiznal postavení autonomní oblasti v rámci Ázerbájdžánu.

Zatímco v obdobném případu Nachičevanu, který je při tureckých hranicích obýván Azery a oddělen od vlastního Ázerbájdžánu územím Arménie, nepostupoval stejně a nepředal ho Arménii, ale připojil jej jako autonomní republiku k Ázerbájdžánu ve formě exklávy.

V Náhorním Karabachu vznikl tradiční etnický spor mezi místní většinou a většinou celostátní. Zatímco ázerbájdžánská vláda zrušila autonomii Karabachu, místní Arméni vyhlásili roku 1991 nezávislost a chtěli se připojit k Arménii. Po rozpadu Sovětského svazu byla ázerbájdžánská armáda z Karabachu vytlačena. Arménie poskytovala karabašským krajanům materiální pomoc, vlastní vojska však do bojů nezapojila a nepřistoupila k oficiálnímu připojení Karabachu.

Hraje zde roli hrozba Turecka ochotnému pomoci islámským bratřím. Ale propojenost obou celků dokazuje, že karabašský prezident v letech 1994-97 Robert Kočarjan se následně stal premiérem i prezidentem Arménie v letech 1998-2008.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

V květnu 1994 bylo uzavřeno příměří. Arméni ovládli Karabach i přilehlá území a propojili Karabach s Arménií. Ázerbájdžán však zbrojil, což mu umožnily zisky z ropy a plynu v Kaspickém moři. Příměří narušené roku 2016 trvalo do konce září 2020, kdy Ázerbájdžán zaútočil s cílem získat ztracená území. Spoléhá se na podporu Turecka.

Pravoslavní Arméni jsou podporováni Ruskem, ale to má zájem i na spolupráci s Ázerbájdžánem při obchodu s ropou a plynem. Ázerbájdžán byl v roce 2020 úspěšný a dobyl významnou část Karabachu, zbytek ovládl v září 2023.

Mezinárodní společenství při rozpadu Sovětského svazu a Jugoslávie přijalo zásadu, že uzná samostatnost jen přímých členských států těchto federací, ale ne jejich dalších autonomních celků. Ovšem USA, Německo a další státy tuto zásadu nedodržely, když uznaly samostatnost srbského Kosova.

Paradoxem je, že západní demokracie považují Stalinovy hranice za neměnné. Spravedlivé však v případě Karabachu nebyly. Stalin neměřil stejným metrem. Jiné řešení azerského Nachičevanu, který nebyl připojen k Arménii, ale jako exkláva k Ázerbájdžánu, od řešení postavení arménského Karabachu, který nebyl připojen k Arménii, ale k Ázerbájdžánu, to dokazuje.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy