Kozlová (ODS): Získat bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší

02.09.2021 19:09

Kraj poskytne bezúročnou půjčku sociálním zařízením na jihu Čech. Na zajištění provozu uvolní z rozpočtu padesát milionů korun.

Kozlová (ODS): Získat bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší
Foto: ODS
Popisek: ODS

Poskytovatelé sociálních služeb v Jihočeském kraji se už nebudou muset starat o to, jak začátkem roku zajistit svůj provoz.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

Jihočeský kraj jim chce v případě potřeby poskytnout bezúročnou půjčku na všechny fixní náklady, jako jsou například mzdy či energie. Domovům pro seniory, pečovatelským službám, denním a týdenním stacionářům a dalším sociálním službám v kraji se tak už nikdy nestane, že by se ocitly zcela bez prostředků v době, kdy se teprve vyřizuje jejich žádost o dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Na předfinancování sociálních služeb pro období 1. ledna až 31. března 2022 proto chce kraj, v případě schválení zastupitelstvem, uvolnit ze svého rozpočtu 50 milionů korun.

„Poskytovatelé sociálních služeb mohou o příspěvek od MPSV žádat každoročně. Vždy v období od 15. září od 31. října. Nezbytná administrativa spojená s vyřizováním dotací na MPSV bohužel způsobuje, že se k nim peníze určené na mzdy, energie a další náklady spojené s provozem zařízení, dostanou někdy až v březnu. Organizacím se tak může stát, že nemají počátkem následujícího roku z čeho hradit všechny nezbytné výdaje,“ popsala situaci náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová, podle níž se kraj rozhodl poskytovatelům sociálních služeb pomoci. „Primárním úkolem těchto zařízení je péče o klienty, která je velmi náročná, a ne shánění peněz na nezbytné výdaje,“ zdůraznila Kozlová s tím, že administrativa spojená s poskytnutím bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší a poskytovatelé sociálních služeb budou mít jistotu, že ji skutečně získají, což v případě bankovních půjček nemusí platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…