Ministryně Maláčová: Nově postavené byty slouží hlavně spekulantům

30.08.2021 8:39 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Ministryně Maláčová: Nově postavené byty slouží hlavně spekulantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Uplynulý týden byl méně nablýskaný. Lodičky jsem vyměnila za tenisky a na stanicích pražského metra nebo před obchody jsem si s vámi povídala o tom, co vás pálí. Asi vás to nepřekvapí - nejvíc si stěžujete na předražené bydlení.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Bydlení má být životní jistota! Víte, proč se narodilo tolik Husákových dětí? Protože v té době mladí nemuseli kvůli bydlení odkládat založení rodiny. Ročně se stavělo 70 tisíc bytů! Jak je možné, že to nezvládneme o 50 let později, když nám na každém rohu kdekdo tvrdí, že současný režim je o tolik lepší? Tohle je prostě ostuda. A také mě mrzí, že hnutí ANO, které má osm let Ministerstvo pro místní rozvoj, s bydlením nic neudělalo.

V bytech se má bydlet. V tuto chvíli ale nově postavené byty slouží hlavně spekulantům. Jen v Praze je na 70 tisíc prázdných bytů A kde mají bydlet Češi? Jedna paní mi v pátek říkala, že u nich v domě jsou z deseti bytů obsazené jen tři, ostatní jsou na investice. Takhle to dál nejde, něco se musí stát. Stát musí vstoupit na trh s bydlením. Musí byty nakupovat i stavět. S ČSSD máme v plánu zřídit Státní fond dostupného bydlení, díky kterému by senioři, rodiny s dětmi nebo třeba lidé se zdravotním postižením platili normální únosné nájmy. A zdaníme dlouhodobě prázdné byty i AirBnB, centrum musí patřit místním. Cizinci, co sem přijeli na luxusní pivo za pár kaček a pak dělají po nocích v ulicích bordel, sousedské vztahy neutuží!

A hodně se mě také ptáte na sociální služby. Mohu Vám slíbit, že podpořím jen takový rozpočet státu, který zvýší platy či mzdy VŠECH zaměstnanců v sociálních službách. Chtěla bych, aby od ledna dostali všichni 3 tisíce navíc ??. Během pandemie si zejména zdravotníci a sociální služby sáhly na dno. Navíc naše společnost stárne a rok od roku budeme péči potřebovat urgentněji. Proto si nedokážu představit, že ušetříme právě na sociálních službách. ODS i Hnutí ANO snížili daně z příjmu i lidem, kteří vydělávají sto tisíc a více. A já nechápu, proč by na tuhle nespravedlnost měli doplatit pečovatelky, sociální pracovníci nebo třeba uklízečky.

Chcete mi také něco povědět? Na metru budu i v příštích týdnech!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.