Motivovat ohrožené skupiny ke třetí dávce, schválila vláda

30.08.2021 20:43

Očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru či povinné testování neočkovaných zaměstnanců i klientů sociálních služeb od září minimálně jednou týdně, to jsou hlavní body, které vláda podpořila na svém pondělním zasedání. Hovořilo se i o kontrolách na českých mezinárodních letištích.

Motivovat ohrožené skupiny ke třetí dávce, schválila vláda
Foto: Hana Brožková
Popisek: Vláda ČR na návštěvě v Lánech u prezidenta ČR Miloše Zemana

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí
Hlavním bodem na dnešním vládním jednání bylo rozhodnutí, že se od 20. září může začít aplikovat zájemcům třetí dávka očkování. Ta bude doporučena zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let a chronicky nemocným.

„Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Posilující dávky budou probíhat pouze se zapojením mRNA vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, dostanou je i zájemci, kteří byli dříve očkovaní vektorovou vakcínou Astra Zeneca nebo jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Podle premiéra Andreje Babiše by k další dávce očkování měli seniory motivovat také praktičtí lékaři.

Vláda rovněž schválila od září povinné testování neočkovaných zaměstnanců i klientů sociálních služeb. Zaměstnanci a klienti sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v poslední době onemocnění covid-19, budou testováni nejméně jednou týdně.

Vojtěch po jednání mimo jiného podotkl, že proočkovanost zejména u personálu není na takové výši, jakou by si vláda představovala. Někde má být naočkována i pouze jen polovina personálu.

Povinnost se má vztahovat na poskytovatele zdravotních služeb, kteří nabízejí dlouhodobou lůžkovou péči či sociální pobytové služby. Má se jednat o PCR i antigenní testy, které lze provést přímo v příslušném zařízení, ale i zajistit jinde.

„Musíme s tím pracovat. Proto jsem přišel s tímto opatřením, které je preventivního charakteru a cílí na nejzranitelnější místa, kde víme, že nákaza může mít naprosto fatální dopad na tamní pacienty a klienty,“ uvedl podle ČTK Vojtěch po jednání k tomuto bodu.

Hovořilo se také o kontrolách na letištích. Zatímco na hranicích jsou kontroly pouze namátkové, a příchozí tak mohou téměř bez kontrol přijet do Česka, cestující, kteří si k přepravě vyberou letiště na území České republiky, čekají kontroly. Vláda ve svém dnešním opatření veřejným mezinárodním letištím nařídila, že musejí kontrolovat osoby cestující do Česka v rámci toho, zda splňují podmínky v souladu s opatřeními proti covidu-19.

Na letištích v Česku fungují kontroly již téměř od vypuknutí pandemie, pro cestující se tak nic nemění a platné podmínky musejí dodržovat stále stejné. Ti, kteří jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19, musejí pouze vyplnit příjezdový formulář, jiné podmínky se na ně nevztahují. Pro ostatní platí podmínky rozdílné podle země příjezdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…