Kozlová (ODS): Získat bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší

02.09.2021 19:09

Kraj poskytne bezúročnou půjčku sociálním zařízením na jihu Čech. Na zajištění provozu uvolní z rozpočtu padesát milionů korun.

Kozlová (ODS): Získat bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší
Foto: ODS
Popisek: ODS

Poskytovatelé sociálních služeb v Jihočeském kraji se už nebudou muset starat o to, jak začátkem roku zajistit svůj provoz.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

Jihočeský kraj jim chce v případě potřeby poskytnout bezúročnou půjčku na všechny fixní náklady, jako jsou například mzdy či energie. Domovům pro seniory, pečovatelským službám, denním a týdenním stacionářům a dalším sociálním službám v kraji se tak už nikdy nestane, že by se ocitly zcela bez prostředků v době, kdy se teprve vyřizuje jejich žádost o dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Na předfinancování sociálních služeb pro období 1. ledna až 31. března 2022 proto chce kraj, v případě schválení zastupitelstvem, uvolnit ze svého rozpočtu 50 milionů korun.

„Poskytovatelé sociálních služeb mohou o příspěvek od MPSV žádat každoročně. Vždy v období od 15. září od 31. října. Nezbytná administrativa spojená s vyřizováním dotací na MPSV bohužel způsobuje, že se k nim peníze určené na mzdy, energie a další náklady spojené s provozem zařízení, dostanou někdy až v březnu. Organizacím se tak může stát, že nemají počátkem následujícího roku z čeho hradit všechny nezbytné výdaje,“ popsala situaci náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová, podle níž se kraj rozhodl poskytovatelům sociálních služeb pomoci. „Primárním úkolem těchto zařízení je péče o klienty, která je velmi náročná, a ne shánění peněz na nezbytné výdaje,“ zdůraznila Kozlová s tím, že administrativa spojená s poskytnutím bezúročné půjčky od kraje je nesrovnatelně jednodušší a poskytovatelé sociálních služeb budou mít jistotu, že ji skutečně získají, což v případě bankovních půjček nemusí platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…