Kozumplíková (ODS): Modla jménem kurtzarbeit

27.08.2014 13:10

Slovo, které v poslední době v souvislosti se sankcemi uvalenými Evropskou unií na obchod s Ruskem, resp. s řešením následků tohoto dopředu dostatečně nedomyšleného kroku, zní ze všech stran, je Kurtzarbeit, zkrácená pracovní doba.

Kozumplíková (ODS): Modla jménem kurtzarbeit
Foto: kozumplikova.cz
Popisek: Starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková s Miroslavou Němcovou

Principem by mělo být, že podniky, které přijdou díky sankcím o odbyt svých výrobků, a proto budou muset omezit výrobu, nepropustí svoje zaměstnance, ale sníží jim pracovní úvazek. Rozdíl od krácené do celé mzdy, prý 30%, dorovná stát za předpokladu, že se zaměstnanci budou po odpovídající dobu vzdělávat.

V současném „sankčním“ období je jediným důvodem tohoto zásahu do vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel to, že sankce nezpůsobil ani jednotlivý zaměstnanec, ani jeho zaměstnavatel, ale sankce vyhlásila EU, jejíž jsme členem, a tudíž jsme se přidali. Toto „spásné“ řešení vzaly za své hlavně odbory.

Jak bude takové opatření vypadat v praxi? Jak stát bude kompenzaci proplácet? Jak bude zjišťovat a ověřovat, který podnik, jak a kolik je postižen? Rozlišení primárních a na nich závislých, tedy sekundárních žadatelů, také nebude snadné. Někdy jsou naše podniky dodavateli komponentů pro finální výrobky v zahraničí, jak tady bude probíhat identifikace?  Závislost pracovníků na objemu výroby v manuální oblasti bude více zřejmá, ale jak s pracovníky administrativními? A jaké si budou rozšiřovat vzdělání, aby je dotující stát uznal? Vznikne nová státní agentura, která bude za rekvalifikace odpovídat? A co s tím vším kolotočem, až sankce pominou?

Kromě mnoha organizačních otázek se nabízí ještě jiný problém: tato situace bude velmi nahrávat tomu, aby zaměstnavatelé hledali cestičky k co nejrychlejšímu uznání a uhrazení svých nároků. Kdo bude v danou chvíli zvýhodněn, je jasné: velké podniky, kde by mohly hrozit odborářské protesty. Svoji roli budou hrát i známosti a na korupční prostředí máme zaděláno.

Uznávání kompenzací bude složité. Vše bude placeno ze státního rozpočtu, to je z kapes nás všech. Administrace nějakou státní institucí vše ještě prodraží. A jak už bývá u státních institucí zvykem, i když příčina pomine, instituce zůstává. Budeme ji platit dále? Nebude v konečném výsledku realizace Kurtzarbeitu dražší než oněch 30% platů některých zaměstnanců z některých podniků?

Nechci se pouštět do rozvíjení zásadnějších souvislostí. Ale pokud by stát nedopustil tak vysokou cenu práce, pokud by zaměstnancům nechal v jejich peněženkách více peněz, měli by rezervu na těžší dobu. Pokud by vůči zaměstnavatelům byl uměřenější ve stanovení výše daní (předpokládám, že i celoživotní politici vědí, kdo tento stát živí), je možné, že by se tato složitá situace vyřešila bez zásahu státu na ose zaměstnavatel-zaměstnanec.

I Tomáš Baťa, aby nemusel v době krize propouštět, snížil zaměstnancům plat na 50%. Nebyli nadšení, ale pochopili to. Pro některé podniky, které se pracně etablovaly na ruském trhu, jsou následky uvalených sankcí obdobou tehdejší krize!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…