Kutílek (SZ): Otázky pro ministra Chovance

24.04.2016 17:16

Komentář k tématu zásahů policistů během návštěvy čínského prezidenta v České republice.

Kutílek (SZ): Otázky pro ministra Chovance
Foto: zeleni.cz
Popisek: Petr Kutílek, Strana zelených

Strana zelených byla prvním politickým aktérem, který varoval před potenciálním selháním policie ve věci ochrany ústavních hodnot svobody shromažďování a projevu, když jsme na nutnost respektu k těmto hodnotám upozornili již několik dní před začátkem této návštěvy.

Jsme postupem policie velmi znepokojeni, a proto předkládáme dotazy, které by neměly zůstat nezodpovězeny:

  • Jakým způsobem jsou policisté a policistky vzděláváni v otázkách respektu k ústavnímu pořádku a hodnotám České republiky a k ochraně jejího demokratického řádu?
  • Jak jsou školeni ve schopnosti bezprostředně posuzovat hranice svobody projevu? Proč zasahují proti lidem a institucím pokojně vyvěšujícím tibetskou vlajku, zatímco mlčky přihlížejí demonstracím s šibenicemi pro “vlastizrádce”? Jak jsou policisté školeni pro posuzování výhrůžek násilím?
  • Byli během návštěvy čínské delegace policisté pod jasným velením policejního prezidenta? Nebo jim rozkazy formálně či neformálně dávali pracovníci Kanceláře prezidenta republiky a souvisejících složek státní moci?
  • I přes těžko pochopitelné kladné celkové hodnocení policie uznala, že došlo k dílčím pochybením – jako třeba při zásahu na půdě FAMU. Jaká opatření učiní Ministerstvo vnitra a Policie ČR, aby k nim v budoucnu nedocházelo?
  • Jaká opatření byla učiněna, aby policie v budoucnosti nezasahovala do práva na svobodu projevu a shromažďování, zejména během veřejných vystoupení prezidenta ČR?
  • Kontrola Generální inspekce bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů, je ze strany parlamentní komise dlouhodobě neúčinná. Přijde vláda konečně s vlastním návrhem, který by zřídil nezávislý kontrolní orgán, složený s odborníků a vybavený kontrolními pravomocemi, jako je tomu např. ve skandinávských zemích nebo v Portugalsku?

Ministr Chovanec se možná bude hájit tím, že policie pracuje ve svém zákonném rámci, a odvolávat se na nezávislé velení policejního prezidia. Řadoví policisté by k tomu možná měli co říci – a průběh návštěvy čínského prezidenta jistě vzbudil obavy i u velké části veřejnosti. Každopádně podle zákona má Policie ČR sloužit veřejnosti a je podřízena Ministerstvu vnitra. Oddanost Policie ČR demokratickému řádu naší země je tedy Chovancovou politickou odpovědností, a on tudíž před těmito otázkami na její možná selhání nemůže uhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…