Lesák (ODS): Kraj pokračuje v procesu pasportizace majetku

18.02.2022 8:35 | Tisková zpráva

Pasportizace majetku Středočeského kraje pokračuje. Radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák se ve středu zúčastnil celého procesu prohlídky a zaevidování všech částí Střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi. Kraj plánuje renovaci historicky cenného objektu školy, který je od roku 2017 chráněnou památkou.

Lesák (ODS): Kraj pokračuje v procesu pasportizace majetku
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

V loňském roce zahájil krajský úřad proces pasportizace majetku Středočeského kraje. „Pasportizace znamená podrobně evidování veškerého krajského majetku. Dosud bohužel žádný systém neexistoval a bylo velice těžké majetek odpovídajícím způsobem spravovat. Projekt pasportizace nám umožní zpřehlednit správu nemovitostí a pozemků ve vlastnictví kraje,“ vysvětluje důvody celého procesu radní Lesák.

Střední průmyslová škola v Mladé Boleslavi je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Radní Lesák k tomu doplňuje: „V majetku kraje je velké množství opravdových architektonických skvostů. Často jde o dominanty měst. To je případ i této školy, která sídlí v této budově od roku 1927. Jde o význačné architektonické dílo ak.arch. Jiřího Krohy a je chráněnou památkou. Díky pasportizaci nyní získáme detailní přehled o stavu všech budov a budeme moci majetek odpovídajícím způsobem udržovat a chránit.“

V současné době Kraj připravuje projekt snížení energetické náročnosti zmíněných budov školy. To bude spočívat jednak v zateplení části plochých střech budovy, jednak ve výměně zdroje vytápění. Kraj počítá s realizací nejefektivnějšího a nejekonomičtějšího řešení ve vztahu k dlouhodobým spotřebám energie. „Realizací navrhovaných úsporných opatření dojde ke snížení roční spotřeby energie. Roční úspory dosáhnou téměř 370 tisíc korun,“ vysvětluje radní Lesák.

Škola má bohatou tradicí. Byla založena v roce 1867 jako jedna z prvních odborných škol v českých zemích. V období následujícím po 1.světové válce až do současnosti, připravila již mnoho generací techniků pro náš strojírenský, letecký a zejména automobilový průmysl. Rozvoj školy byl totiž vždy těsně spjat s rozmachem mladoboleslavského automobilového závodu. Pro zajímavost je nutné podotknout, že před 2.světovou válkou i prvé desetiletí po ní byla škola jedinou specializovanou průmyslovou školou v republice.

Projektový záměr Snížení energetické náročnosti budovy SPŠ v Mladé Boleslavi bude projednávat Zastupitelstvo kraje na svém příštím zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…