MK: Státní fond kinematografie pro filmové pobídky se zvýší o 300 mil. Kč

02.07.2014 13:44

Vláda na své schůzi dne 2. července 2014 schválila navýšení rozpočtu Státního fondu kinematografie pro filmové pobídky o 300 mil. Kč pro letošní fiskální rok.

MK: Státní fond kinematografie pro filmové pobídky se zvýší o 300 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ministr kultury na základě požadavku Státního fondu kinematografie na dofinancování schématu podpory filmových pobídek v roce 2014 předložil vládě materiál, ve kterém ji podrobně seznámil s aktuální situací ve Státním fondu kinematografie ve vztahu k schématu podpory filmových pobídek.

Za účelem zajištění konkurenceschopnosti svého filmového průmyslu, zavedla Česká republika  systém filmových pobídek, který v současné době funguje v 17 státech EU, a který zaručuje filmovým produkcím vrácení části finančních prostředků prokazatelně utracených při výrobě filmu v daném státě a podmiňuje příliv zahraničních investic.

Filmové pobídky jsou udělovány ve výši 20% uznatelných výrobních nákladů definovaných zákonem o audiovizi. Dochází rovněž k podpoře regionů, kde se filmová natáčení realizují, k podpoře zaměstnanosti v těchto regionech, k finanční podpoře a zviditelnění památek ve správě státu, v nichž se realizuje filmová výroba, k následné propagaci České republiky v zahraničí a současně k posílení konkurenceschopnosti českého filmového odvětví.

V roce 2014 činí rozpočet na udělování filmových pobídek 500 mil. Kč. V souvislosti s vlekoucím se problémem nedofinancování schématu filmových pobídek od roku 2011 nebylo dosud možné vydat alokace pro projekty roku 2014, což může vést k odlivu zahraničních zakázek.

Na základě jednání vlády byl proto schválen návrh ministra kultury Daniela Hermana na přesun prostředků ve výši 300 mil. Kč pro Státní fond kinematografie k dofinancování schématu podpory filmových pobídek, které budou určeny především na financování těch projektů, které jsou nedofinancované z roku 2012, 2013 a těch, co ukončí výrobu a předloží finální audit do února 2015. Prostředky budou poskytnuty na vrub kapitoly Státní dluh.

PhDr. Helena Markusová
vedoucí tiskového oddělení
tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě