Wernerová (ČSSD): Filmové pobídky jsou nejen ekonomickým přínosem

06.11.2015 11:33

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie.

Wernerová (ČSSD): Filmové pobídky jsou nejen ekonomickým přínosem
Foto: www.cssd.cz
Popisek: Markéta Wernerová

„Na příští rok doporučujeme navýšit podporu výroby českých filmů a zároveň objem pobídek zahraničním produkcím,“ uvedla Markéta Wernerová.

Pro navržený rozpočet hlasovali všichni přítomní poslanci, zpravodajka tohoto bodu Markéta Wernerová nyní seznámí s doporučujícím usnesením Rozpočtový výbor. „Na projekty českých filmařů je navrhováno 362,5 milionů korun, což je historicky nejvyšší částka, kterou je domácí kinematografie podporována,“ připomněla Markéta Wernerová. Cílem je podpořit kvalitní filmové projekty, filmy pro děti a žánrovou tvorbu. „Podle statistiky patří Česká republika na šesté místo v Evropě podle návštěvnosti tuzemských filmů. Naše filmy prostě máme rádi a při pohledu do minulosti máme na co navazovat,“ podotkla Markéta Wernerová.

Filmové pobídky mají pozitivní vliv na příliv zahraničních investic do české ekonomiky. Na příští rok jsou rozpočtovány ve výši 800 mil. Kč. „Jedná se o navýšení oproti letošnímu plánu o 300 milionů korun. Pobídky umožňují vracet filmovým štábům pětinu u nás prokazatelně vynaložených nákladů. Jen za loňský rok díky filmovým pobídkám zahraniční produkce zaplatily v České republice čtyři miliardy korun,“ vysvětlila přínos podpory Markéta Wernerová a prozradila, že se chystá natáčení pátého pokračování ságy Underworld; během dvou měsíců natáčení v Praze u nás americký štáb utratí 800 milionů korun. „Přínos však vidím nejen z ekonomického pohledu. Zvyšujeme věhlas naší země v zahraničí, skvělým příkladem je čínský romantický film Jen my víme kde, který byl natáčen v Praze. V Číně vyvolal senzaci a velkou vlnu zájmu turistů o návštěvu našeho hlavního města,“ uzavřela Markéta Wernerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…