Ministr Hamáček: Vláda odmítla migrační pakt a uložila velvyslankyni v OSN takto postupovat

18.12.2018 17:07

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2018 ke Globálnímu paktu OSN

Ministr Hamáček: Vláda odmítla migrační pakt a uložila velvyslankyni v OSN takto postupovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové,

já jsem nechtěl vystupovat. Myslel jsem si, že to vyřešíme hlasováním, ale po vystoupení paní kolegyně Majerové prostě vystoupit musím. Já vám na začátek přečtu usnesení vlády České republiky, které vláda přijala včera. Je to usnesení vlády k dalšímu postupu ve věci globálního kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci a globálního kompaktu pro uprchlíky na půdě OSN. Usnesení zní.

Vláda I. připomíná usnesení vlády číslo 746 ze dne 14. 11. 2018, ve kterém vláda rozhodla, že se Česká republika nepřipojí ke globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci.

II. Vláda ukládá ministru zahraničních věcí, uložit stálé představitelce České republiky při Organizaci spojených národů v New Yorku hlasovat proti návrhu rezoluce ke globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci ve Valném shromáždění OSN.

III. Vláda ukládá ministru zahraničních věcí, uložit stálé představitelce České republiky při OSN v New Yorku hlasováním podpořit návrh právně nezávazné rezoluce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ve Valném shromáždění OSN, která je v souladu s ženevskou konvencí z roku 1951 a nemá žádný dopad ani vliv na migrační politiku České republiky.

IV. ukládá ministru zahraničních věcí o tomto rozhodnutí vlády informovat generálního tajemníka OSN a předsedkyni Valného shromáždění OSN.

Tedy, co jsme udělali. Vláda v souladu s tímto deklarovala, odmítla migrační pakt a uložila naší velvyslankyni v OSN takto postupovat. A přitom hlasování, které proběhne, paní velvyslankyně nepochybně se bude držet tohoto mandátu.

Co vláda udělá za druhé je to, že jsme se rozhodli, instruovat naši velvyslankyni, aby podpořila zprávu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky o jeho činnosti, která se ve čtyřech odstavcích odvolává, anglicky je tam affirms, na tzv. pakt o uprchlících. Proč jsme to udělali. Protože je jasný rozdíl z definice o tom, kdo je migrant a kdo je uprchlík. Status uprchlíka je jasně definován mimo jiné v ženevské konvenci, tudíž není sporu o tom, zda je to nějaký legální migrační legální migrant, uprchlík je člověk, který prostě utíká z nějaké země, protože mu hrozí bezprostřední ohrožení života například. Ta definice je naprosto jasná a tudíž tam nejsou žádné spory. Když my jsme řekli, že nemáme problém přihlásit se k tomu, co tady ta země dělá celou dobu, to znamená těm, kteří jsou v nouzi a prchají, protože jim hrozí újma na životě nebo na zdraví, tak jim prostě pomůžeme. Měli jsme výhrady k migračnímu paktu. Ten jsme odmítli. A mimochodem, aby bylo úplně jasno. Když dneska slavíme, nebo v tomto roce slavíme sto let republiky. Masaryk byl taky uprchlík a možná, kdyby v Paříži tehdy přemýšleli jako tady dneska, tak ho šupem vrátili do Vídně, mohli ho zavřít, nebo zastřelit a mluvili jsme tady německy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě