Ministr Havlíček: Vláda schválila novelu umožňující další kontrolu dronů

26.01.2021 9:15

Vláda schválila novelu zákona o civilním letectví, která doplňuje nedávno zavedená evropská pravidla pro užívání dronů a je součástí koncepce fungování bezpilotních letadel v Česku.

Ministr Havlíček: Vláda schválila novelu umožňující další kontrolu dronů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Zákon zavádí další kontrolní mechanismy či vyřizování dokladů on-line a navazuje na již funkční registraci provozovatelů a školení dálkově řídících pilotů dle evropských pravidel.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

„Chceme využívat drony a moderní technologie v dopravě v souladu s evropskými i světovými trendy a přitom dostatečně chránit bezpečnost i soukromí lidí. Zároveň umožňujeme registrovat drony nebo vyřizovat si doklady či podávat žádosti on-line v rámci elektronizace státní správy,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Projednaná legislativa k novým evropským pravidlům pro provoz od roku 2021 blíže upřesňuje dohled nad dodržováním pravidel, stanoví sankce a zavádí možnost podávání některých typů žádostí o provozní povolení on-line. Zakotvuje též postupy pro vytváření různých typů zón s omezeními nebo zvláštními pravidly pro drony. Veškeré tyto aktuální zóny pak od roku 2022 budou přehledně zobrazené ve státem garantované tzv. digitální mapě.

Novela zákona do budoucna zavádí i možnost vyhlášení prostorů „U-Space“ v České republice, které mají přinést pokročilejší úroveň provozu dronů a jejich integrace. Bude tím umožněn bezpečný souběžný provoz více dronů v dané lokalitě, což je jeden z předpokladů pro naplnění vizí zahrnujících dále v budoucnu např. i přepravu nákladu nebo lidí.

Novelou se následně bude zabývat Parlament ČR, účinná by měla být v polovině roku 2021.

Od 31. 12. 2020 v ČR i celé Evropské unii platí nová s novelou související pravidla pro provozování dronů. Platí pro nově prodané, i dříve nakoupené stroje; vztahují se také na letecké modely, tedy všechny letadla bez pilota. Nově se drony klasifikují do tří kategorií a je nutná registrace provozovatele na webu Úřadu civilního letectví, kde provozovatel obdrží registrační číslo a jím označí všechny své drony. Podrobnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…