Ministr Havlíček: Vláda schválila podporu pro uzavřená lyžařská střediska

11.01.2021 17:40

Nový program COVID – SPORT III Lyžařská střediska, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, dnes schválila vláda.

Ministr Havlíček: Vláda schválila podporu pro uzavřená lyžařská střediska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Cílem je zmírnit negativní dopady omezení spojených s opatřeními v boji proti pandemii nemoci COVID-19 a poskytnout podporu těm podnikatelům, kterým bylo na základě přijatých krizových opatření vlády ČR od 27. 12. 2020 přímo omezeno provozování podnikatelské činnosti v podobě provozování a správy lyžařských středisek, čímž došlo k významnému poklesu tržeb a tím i likvidity těchto podnikatelských subjektů.

Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude poskytovat za období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021. Žádosti by se měly začít přijímat v lednu, detaily budou zveřejněny na www.mpo.cz.

„Podpora je určena vlastníkům a provozovatelům lyžařských areálů a pro realizaci programu bude vyčleněna alokace ve výši 1 miliardy korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Maximální výše podpory na jednoho příjemce se odvíjí jednak od počtu a struktury přepravních zařízení, kdy k 1 místu náleží kompenzace ve výši 210 Kč pro základní vleky, 340 Kč pro neodpojitelné lanové dráhy nebo 530 Kč pro odpojitelné lanové dráhy za 1 den provozu. Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 % běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé 3 sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek.“

„Výsledná podoba programu vyplynula z diskuze s oborovými svazy a podnikatelskými asociacemi,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha a upřesňuje: „Struktura částek určených na jedno místo přepravního zařízení vychází z modelových příkladů 3 konkrétních středisek různých velikostí a struktur technického i technologického vybavení a navržená kompenzace tak odpovídá všem druhům středisek s ohledem na jejich velikost a technické možnosti.“

Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už podnikatelé zvyklí z dřívějších programů COVID.

Podpora bude poskytována jako dotace na provozní náklady jako jsou náklady na energie, nájmy, odpisy provozovaných zařízení, režijní náklady a další. Schválená podpora respektuje dočasný rámec Evropské komise, podle kterého lze v tuto chvíli poskytovat v souvislosti s koronavirovou nákazou COVID-19 dotace až do výše 800 000 EUR. Notifikaci programu u Evropské komise zajistí Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje do budoucna nabídnout širší podporu všem sportovním areálům. Sportoviště by tak měla snaze dosáhnout na provozní záruky na úvěry od ČMZRB.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.