Ministr Herman: Kulturní dědictví nás spojuje a díky internetu je přístupnější více než kdy jindy

16.11.2017 21:24

Ministr kultury Daniel Herman na tiskové konferenci v Nostickém paláci zahájil Evropský rok kulturního dědictví 2018.

Ministr Herman: Kulturní dědictví nás spojuje a díky internetu je přístupnější více než kdy jindy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Cílem ERKD je zvýšit obecnou informovanost obyvatel Evropy o příležitostech, které kulturní dědictví přináší, a to zejména z hlediska mezikulturního dialogu, sociální soudržnosti jako takové a hospodářského růstu. Evropský rok chce současně upozornit na problémy, jimž kulturní dědictví čelí (mezi tyto problémy patří například dopad přechodu k digitalizaci, environmentální i fyzický tlak na památky a nedovolené obchodování s kulturními statky). ERKD přispěje k podpoře kulturního dědictví coby významného prvku vztahů mezi evropskou unií a třetími zeměmi.

Ministr Herman připomněl, že v roce 2018 bude kladen důraz na hodnotu kulturního dědictví pro společnost, jeho přínos pro hospodářství, jeho úlohu v evropské kulturní diplomacii a na význam jeho zachování pro budoucí generace. ERKD má za úkol  povzbudit ještě více lidí k tomu, aby se snažili objevit i lépe poznat evropské kulturní dědictví a tím posílit pocit sounáležitosti se společnou evropskou rodinou a společnými historickými kořeny.

„Evropský rok kulturního dědictví je výjimečná evropská iniciativa, která skýtá pro všechny evropské občany nespočet příležitostí zúčastnit se řady zajímavých akcí zaměřených na oslavu bohatého a rozmanitého dědictví Evropy, a to v celé jeho šíři - dědictví hmotné, nehmotné a digitální. Ve své pestré rozmanitosti nás kulturní dědictví zároveň spojuje a díky technologiím a internetu je v současné době přístupnější více než kdy jindy,“ uvedl Daniel Herman na tiskové konferenci.

Hlavní cíle Evropské?ho roku kulturního dědictví jsou:

  • „zapojení“ neboli angažovanost všech generací směrem ke kultuře jako takové,
  • „udržitelnost“ a s ní spojené nové formy pojetí kulturních statků evropskými občany a podpora udržitelného cestovního ruchu,
  • „ochrana“, která se týká naší nezpochybnitelné povinnosti zachovat kulturní dědictví budoucím generacím,
  • „inovace“ neboli využití technologií ve prospěch dědictví.

V rámci ERKD proběhnou četné akce na evropské, národní, regionální a místní úrovni. V průběhu roku 2018 tedy celou Evropu potěší koncerty, výstavy, inscenace, konference, semináře, soutěže apod.  Akce, které splní alespoň jeden z cílů této iniciativy, budou moci používat jednotnou vizuální identitu. O udělení souhlasu s užitím loga a vizuálů je možné žádat národní koordinátorku Evropského roku na Ministerstvu kultury (Mgr. Magdalena Fantová, magdalena.fantova@mkcr.cz, tel. 00420 257 085 530, Samostatné odd. EU Ministerstva kultury, Milady Horákové 139, 160 41 Praha 6).

Na akcích Evropského roku se budou též významně podílet úspěšné evropské iniciativy zaměřené na kulturní dědictví, například Dny evropského dědictví mající každoročně až 20 miliónovou návštěvnost, bude pokračováno v tradici Evropské hlavní město kultury, bude udělena řada evropských ocenění v oblasti kultury. Projekty mohou získat finanční podporu zejména z programu Kreativní Evropa, dále Horizont 2020, Erasmus +, Evropa pro občany a dalších.

Rok 2018 je navíc významným rokem i pro Českou republiku a její slovenské sousedy, kdy si obě země připomenou řadu významných „osmičkových“ výročí. Kulturní a vzpomínkové akce k těmto důležitým událostem, spojených s historickým vývojem naší země, tak mohou souznít i s aktivitami ERKD 2018. Vláda ČR považuje za mimořádně významné zejména sté výročí založení novodobé státnosti v roce 1918 a padesáté výročí pražského jara 1968. „V rámci kultury připomínání je nesmírně důležité připomenout 100 let obnovení české státnosti a česko-slovenské spolupráce, stejně jako je třeba připomínat, že uplynulo 100 let od konce „Velké války“. Události roku 1968 pak chápu jako definitivní rozloučení se s mylnou představou, že demokracie je kompatibilní s komunismem. Není,“ řekl k tématu oslav významných výročí roku 2018 ministr kultury Daniel Herman.

Agentura CzechTourism, která je pověřena přípravou jednotného kreativního konceptu, představuje i logo celostátních oslav výročí 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…