Ministr Kulhánek: Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let

19.08.2021 20:33

Česká republika úspěšně ukončila evakuaci z Afghánistánu.

Ministr Kulhánek: Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek ocenili průběh evakuace českého zastupitelského úřadu a spolupracovníků ČR z Afghánistánu. Na tiskové konferenci také vyzdvihli práci Armády ČR a krizového štábu, který na MZV zasedal 4 dny prakticky nepřetržitě a záchrannou akci koordinoval. Třemi speciálními lety ve vyhrocených podmínkách z Kábulu do Česka přiletělo celkem 170 afghánských občanů.

V Černínském paláci se uskutečnila tisková konference k evakuaci českých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu. Premiér Andrej Babiš poděkoval armádě, vojákům a Ministerstvu zahraničních věcí za úspěšné provedení evakuace. „Uskutečnil se katastrofický scénář a nikdo takový vývoj nečekal. Vojáci a MZV dokázali obrovskou věc a díky nim jsme zachránili mnoho životů," uvedl předseda vlády.

„Česká diplomacie a armáda za sebou mají největší zkoušku posledních let. Během čtyř dnů jsme zvládli z Afghánistánu dopravit tři letadla, která do ČR dovezla 170 afghánských občanů. Zvládli jsme dovézt domu všechny osoby, které byly k evakuaci určeny,“ řekl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Vnímám, že afghánská společnost bude potřebovat naši pomoc i do budoucna,“ dodal ministr Kulhánek s tím, že pro ČR i její spojence platí, že budou muset být pragmatičtí a budou muset komunikovat s ostatními státy v regionu, které jsou v kontaktu s Tálibánen.

„Děkuji za rychlou reakci pana ministra. Když hodnotím situaci na letišti v Kábulu, jsem přesvědčen, že ČR vzala maximum lidí, které mohla. Moje práce je být připraven vždy na to nejhorší, poslední dny byly pro mě i mých 11 kolegů obrovským vypjetím. Za skvělou pomoc jim tímto děkuji,“ zhodnotil velvyslanec Jiří Baloun.

Za úspěšnou evakuaci z Afghánistánu se rozhodl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek udělit velvyslanci Balounovi nejvyšší diplomatické vyznamenání - medaili Za zásluhy o diplomacii.

Zároveň ministr obrany Lubomír Metnar jednal o situaci v Afghánistánu s poslanci Výboru pro obranu PS PČR. Více informací na stránkách Ministerstva obrany.

1. vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček jednal s Asociací krajů o další možné pomoci evakuovaným afghánským spolupracovníkům. Více informací na stránkách Ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…