Střelba do lidí. Tálibán přitvrzuje. A něco dalšího od Bidena

19.08.2021 15:22

Ozbrojenci z hnutí Tálibán ve čtvrtek ráno stříleli do davů lidí v několika afghánských městech při oslavách Dne nezávislosti. Nejméně dva lidé byli zabiti na oslavách v Asadábádu, zranění jsou také v jiných městech.

Střelba do lidí. Tálibán přitvrzuje. A něco dalšího od Bidena
Foto: Repro Twitter
Popisek: Stovky zoufalých Afghánců se snaží uprchnout ze země (letiště Kábul, 15.8.2021)

Zahraniční zpravodajský server Al-Džazíra informuje o střelbě do davu ve městě Asadábád při oslavách Dne nezávislosti. Násilnosti si vyžádaly dvě oběti a zraněno bylo nejméně dalších osm lidí. Podle svědků a videí na sociálních sítích Tálibán střílel do davu poté, co někdo bodl nožem jednoho z bojovníků.

V Džalálábádu bojovníci Tálibánu stříleli na lidi mávající afghánskou státní vlajkou a zranili muže a dospívajícího chlapce, kteří byli převezeni rikšou do nedalekých nemocnic.

V Chóstu bojovníci Tálibánu prosazují zákaz vycházení, aby zastavili protesty, zatímco do ulic Kábulu taktéž vyšli lidé nesoucí vlajku republiky.

„V Kábulu se konaly ojedinělé protesty spojené s vlajkou, kdy lidé včetně žen procházeli ulicemi kolem bojovníků Tálibánu, mávali starou vlajkou a říkali, že jejich vlajka je jejich identita,“ uvedla z Kábulu reportérka Al-Džazíry Charlotte Bellisová.

Mezitím pokračuje evakuace z kábulského letiště, přičemž americký prezident Joe Biden ve středu prohlásil, že ponechá vojáky v Afghánistánu, dokud nebudou evakuováni všichni Američané, i kdyby to znamenalo překročit termín 31. srpna.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…