Ministr Šalomoun: Kvalitně vedená evidence je nezbytným nástrojem proti korupci

13.12.2022 6:34

Protikorupční rada vlády pod vedením Michala Šalomouna doporučila upravit novelu zákona o státním zastupitelství dle programového prohlášení vlády

Ministr Šalomoun: Kvalitně vedená evidence je nezbytným nástrojem proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády

Je třeba dohánět resty. Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun svolal po necelém měsíci další schůzi Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35224 lidí
Projednala novelu zákona o státním zastupitelství, vládní koncepci boje proti korupci do roku 2026 nebo rozsudek Soudního dvora EU ohledně výkladu směrnice zveřejňování údajů o majitelích firem a také plán činnosti a prací protikorupční rady pro příští rok.

„U novely zákona o státním zastupitelství se protikorupční rada vlády shodla, že tak, jak byla předložena do meziresortního připomínkového řízení, nesplňuje programové prohlášení vlády v bodu „zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce”. V této věci doporučila novelu Ministerstvu spravedlnosti upravit,” uvádí ministr a předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Michal Šalomoun.

Dále se Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí věnovala vládní koncepci boje proti korupci na období 2023–2026, Akčnímu plánu ČR Partnerství pro otevřené vládnutí na následující dva roky, do nějž ministr Šalomoun navrhl začlenit nad rámec ještě vytvoření přehledného registru dotací, metodiky pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a analýzu fungování evidence skutečných majitelů firem.

„Díky tomu, že budeme vědět, kdo skutečně ovládá firmy, které požadují veřejné peníze z dotací či veřejných zakázek, zabráníme tomu, aby je dostávali například představitelé ruského režimu, kteří jsou na sankčních seznamech. Kvalitně vedená evidence skutečných majitelů je také nezbytným nástrojem proti korupci,“ dodává ministr Šalomoun.

JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda Legislativní rady vlády
  • ministr pro legislativu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…