Ministryně Černochová: Česká republika jako zodpovědný a respektovaný spojenec a partner

07.09.2022 12:18

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022. Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt ozbrojených sil států Organizace Severoatlantické smlouvy na území České republiky v letech 2023 a 2024.

Ministryně Černochová: Česká republika jako zodpovědný a respektovaný spojenec a partner
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Paní místopředsedkyně, dobré ráno. Dobré ráno, kolegyně, kolegové, hned na začátek se musím přiznat, že jsem si chtěla vzít hlasovací kartu a sáhla jsem omylem na hlasovací zařízení pana ministra financí Stanjury a vypnula jsem mu kartu, tak to říkám jenom pro záznam, abych uvedla všechno v souladu s jednacím řádem. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Dámy a pánové, ještě jednou dobré ráno. Předkládám vám, společně v plné shodě s panem ministrem zahraničních věcí, k projednání a ke schválení materiál - návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt ozbrojených sil států Organizace Severoatlantické smlouvy na území České republiky v letech 2023 a 2024, který schválila vláda dne 23. července 2022 usnesením číslo 644, dále pak 10. srpna 2022 Senát Parlamentu České republiky usnesením číslo 549.

Tento materiál také projednal sněmovní výbor pro obranu na své 14. schůzi dne 31. srpna 2022. (Silný hluk v sále. Žádá předsedající o zjednání klidu.)

Děkuji. Aktuální mandát na působení v zahraničních operacích vyprší dnem 31. prosince 2022. Návrh nového mandátu vychází ze zahraničně politických a bezpečnostních priorit České republiky, které jsou výrazně ovlivněny ruskou agresí na Ukrajině. I z tohoto důvodu je prioritou nového mandátu posílení obrany východní hranice NATO, pro které navrhujeme vyčlenit do 1 200 osob.

Od letošního dubna je Česká republika vedoucí zemí mnohonárodního bojového uskupení NATO na Slovensku, čímž výrazně navyšujeme náš dosavadní příspěvek do obdobných aliančních uskupení v Litvě a Lotyšsku. Novou položkou je ochrana našich diplomatických zájmů na Ukrajině v podobě ochranného týmu pro zastupitelský úřad České republiky.

Co se týče ostatních zahraničních operací, ve většině z nich budeme pokračovat ve stejném rozsahu jako doposud. Ty ostatní zahraniční operace jsou KFOR v Kosovu, operace EU Irini ve Středozemním moři, mise MFO na Sinaji, mise OSN MINUSMA v Mali a na Golanských výšinách. Výjimkou je Bosna a Hercegovina, kde navrhujeme mírné navýšení naší vojenské přítomnosti v operaci Evropské unie Althea.

Předkládaný návrh neobsahuje pokračování našeho vojenského angažmá i Iráku a ve výcvikové misi EU v Mali. Politická situace v těchto zemích je problematická a obtížně předvídatelná. V případě výcvikové mise EU v Mali probíhá na půdě unie diskuze o její budoucnosti. Situaci průběžně analyzujeme a těchto unijních diskuzí se aktivně účastníme. Pokud se situace vyjasní, nebo pokud najdeme jiné možnosti pro naše budoucí zapojení v Sahelu či širším regionu západní Afriky a v Iráku, předložím vládě a Parlamentu samostatný návrh na podzim letošního roku.

Kromě návrhu na působení v konkrétních zahraničních misích a operacích materiál informuje o vyčleňovaných silách rezortu Ministerstva obrany pro případné nasazení mimo území České republiky v rámci Sil rychle reakce NATO, bojového uskupení Evropské unie a mírových operací OSN. Pokud dojde k aktivaci těchto vyčleňovaných sil, jejich vyslání budeme řešit samostatným mandátem.

V předkládaném materiálu navrhujeme působení v celkovém počtu do 1 362 osob jak v roce 2023, tak v roce 2024. Jak jsem již uvedla, zatím tedy bez toho Iráku a výcvikové mise EU v Mali. Předpokládaný objem finančních prostředků potřebných pro navrhované působení v zahraničí je v roce 2023 přibližně 1,4 miliardy. Jenom pro srovnání na rok 2022 bylo v plánu 2,64 miliardy, takže ta částka pro letošní rok i pro roky budoucí je nižší.

Součástí předkládaného návrhu je také pobyt ozbrojených sil států NATO na území České republiky. V rámci posilování společné alianční obrany totiž bude docházet k potřebě zajistit krátkodobou přítomnost jednotek spojeneckých států na území České republiky i nad rámec běžných přesunů a cvičení. Může se jednat například o krátkodobý pobyt v souvislosti s přelety a průjezdy přes naše území, či o vytvoření logistického zázemí pro působení spojeneckých sil podél východní hranice aliance. Tuto případnou krátkodobou spojeneckou přítomnost na území ČR navrhujeme v počtu maximálně do 800 osob. Tento pobyt na území ČR v žádném případě neznamená mandát pro trvalý pobyt ozbrojených sil členských států aliance na našem území, ani pro zřízení jejich vojenských základen.

Z právního hlediska jsou všechny navrhované zahraniční operace v souladu s mezinárodním právem. Navrhovaný rozsah působení v zahraničních operacích je výrazem ochoty a připravenosti České republiky nadále aktivně přispívat k zajišťování mezinárodní bezpečnosti. To činí z České republiky zodpovědného a respektovaného spojence a partnera, který působí v misích a operacích NATO, Evropské unie, OSN a v dalších uskupeních. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…