Ministryně Dostálová: V čerpání z ReactEU jsme už získali téměř 22 miliard, do konce roku přijde dalších osm

12.12.2021 11:41 | Tisková zpráva

V čerpání evropské finanční podpory z mimořádného nástroje ReactEU, určeného na podporu boje s epidemií, patří k nejúspěšnějším Česká republika. Té schválila Evropská komise z tohoto zdroje téměř 22 miliard korun jako jedné z prvních zemí.

Ministryně Dostálová: V čerpání z ReactEU jsme už získali téměř 22 miliard, do konce roku přijde dalších osm
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

Tato finanční pomoc míří do zdravotnictví, integrovaného záchranného systému či na projekty nízkoenergetické sociální infrastruktury. Do konce roku Česko získá z ReactEU ještě dalších 8 miliard korun na obdobně důležité projekty.

Miliardy korun z ReactEU má Česko vyčerpat do konce roku 2023. „Budeme, zřejmě vůbec první zemí, která finanční podporu z tohoto mimořádného nástroje Evropské komise získá i z druhé tranše. V tomto případě je naše schopnost čerpat evropskou finanční podporu co nejpohotověji velice důležitá,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Mimořádný balík peněz z ReactEU míří především do první linie boje s epidemií. Za tyto finance mohou například české nemocnice modernizovat svá přístrojová vybavení na jednotkách intenzivní péče nebo operačních sálech. Záchranáři, hasiči a policisté mohou z tohoto zdroje nakoupit ochranné prostředky, modernizovat svá výjezdová stanoviště nebo výcviková střediska či se vybavit novějšími informačními technologiemi.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

„Ministerstvo pro místní rozvoj, které tyto speciální evropské finanční zdroje určené na podporu zotavení se z pandemické krize spravuje, již například vyhlásilo výzvu určenou na rozvoj infrastruktury krajských hygienických stanic a laboratorních kapacit pro PCR testování: celkem je pro ně vyčleněno 230 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR),“ uvedl náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

V žebříčku čerpání finanční podpory ze zdrojů Evropské unie patří obecně Česko do úspěšnější poloviny evropských zemí. Během podzimu se dokonce posunulo v tomto srovnání na 11. místo. Ke konci letošního října získali čeští příjemci evropských dotací celkově více než 462 miliard korun, což je 70 procent z celkového balíku peněz na období 2014 – 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Pane Stoltenbergu, pane Fialo, brzděte, válku nechceme!

15:29 Zeman (PRO): Pane Stoltenbergu, pane Fialo, brzděte, válku nechceme!

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, prohlásil, že by členské státy NATO měly přehodnotit svoj…