Ministryně Maláčová: Chudoba s ženskou tváří bohužel existuje i u nás

09.03.2019 18:49

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera v Poslanecké sněmovně představili navrhovaná opatření, která mají za cíl zmírnit nerovnosti v odměňování žen a mužů a řešit situaci v oblasti nižších důchodů žen.

Ministryně Maláčová: Chudoba s ženskou tváří bohužel existuje i u nás
Foto: repro tv Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Tato opatření navazují na závěry studie projektu 22 % K ROVNOSTI, která detailně popisuje nerovné odměňování žen a mužů a jeho příčiny.

„Mezinárodní den žen je skvělou příležitostí připomenout si, jakým nespravedlnostem i dnes ženy musejí čelit. Hlavním problémem jsou nižší mzdy, které se přenášejí i do nižších důchodů. Chudoba s ženskou tváří tak bohužel existuje i u nás. Přicházíme proto se sérií opatření, jejichž prostřednictvím chceme těmto problémům čelit,“ říká Maláčová.

Studie projektu 22 % k rovnosti zjistila, že v mezinárodním srovnání je Česká republika na druhém nejhorším místě v EU. Ženy u nás dostávají za odvedenou práci celkově o téměř 22 % méně než muži. Na stejné pracovní pozici je pak rozdíl 11 %, zatímco ve zbytku EU pouze 5 %. „Situace je podobná scénáři, ve kterém by muži na konci roku obdrželi 13. plat a jejich kolegyně nikoliv. Hlavní příčinou je pak péče o děti.“ cituje studii ministr vnitra Jan Hamáček.

Mezi muži a ženami ve věku 25–29 let, kdy většina žen ještě děti nemá, je rozdíl ve mzdách 10 %. U mužů a žen ve věku 35–39 let, kdy většina žen pečuje o děti, je to již 28 %. Rozdíly ve mzdách se pak ze dvou třetin podílí i na rozdílu v nižších důchodech žen.

Pomoci srovnat rozdíly v platech žen a mužů by mohl navrhovaný prorodinný balíček. Jeho součástí je návrh na navýšení rodičovského příspěvku, který nebyl zvyšován od roku 2012, legislativní zakotvení zálohovaného výživného, změny ve financování dětských skupin a zavedení sdílených pracovních míst.

Komise pro spravedlivé důchody se bude navíc zabývat možnostmi, jak srovnat penze žen a mužů. Mezi možné návrhy patří:

  • paušální zvýšení starobního důchodu za každé vychované dítě o pevnou částku
  • zavedení nárůstového koeficientu pro výpočet procentní výměry starobního důchodu za vychované dítě
  • zavedení fiktivního vyměřovacího základu (fiktivního „výdělku“ bez platby pojistného) za dobu péče o dítě
  • zavedení diferencované valorizace důchodů žen a mužů
  • asignace pojistného/daní ve prospěch rodičů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.