ODS v Evropském parlamentu: Německé předsednictví čeká spíše krizový management než realizace dlouhodobých plánů

10.07.2020 19:58

Německá kancléřka Angela Merkel včera v Evropském parlamentu představila plán německého předsednictví Rady EU. Dlouhodobé plány musely být kvůli koronavirové krizi upraveny a prioritu dostalo řešení následků pandemie.

ODS v Evropském parlamentu: Německé předsednictví čeká spíše krizový management než realizace dlouhodobých plánů
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Angela Merkel absolvuje předsednictví již podruhé v roli kancléřky, nicméně za zcela změněné situace. Německé plánování tentokrát bude muset být nahrazeno krizovým řízením a improvizací. Doufám ale, že nepůjde jen o řešení následků koronavirové krize, ale že se německému předsednictví podaří dotáhnout do konce jednání EU s Velkou Británií o komplexní obchodní dohodě a také uzavřít investiční dohodu EU s Čínou,“ uvedl Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu ODS.

„Hlavním nástrojem řešení koronavirové krize je víceletý finanční rámec, tedy sedmiletý rozpočet EU. Na jeho znění dosud nepanuje shoda a koronavirová krize vrátila vyjednávání na úplný začátek. Je jasné, že dojde k zásadnímu navýšení tohoto rozpočtu. Úkolem české vlády by však mělo být nepřipustit zavedení nových celoevropských daní, které by v důsledku dopadly na občany a podnikatele jednotlivých zemí a nastartování ekonomiky tak ještě zpomalily,“ dodala poslankyně EP Veronika Vrecionová.

„Evropská komise zneužívá současnou krizi k rychlejšímu protlačení své zelené revoluce. Doufám, že Němci v čele EU konečně začnou jednat racionálně a návrhy, které Komise předkládá, detailněji propočítávat a zpracovávat dopadové studie. Je trestuhodné, že česká vláda žádné dopadové studie ještě neudělala,“ uvedl místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Zásadním tématem německého předsednictví bude také navýšení výdajů na výzkum a inovace. Dokud nebude nalezena vakcína či lék na covid-19, hrozí prodloužení ekonomické krize na několik let. Výzkum si vyžádá miliardy euro a společné úsilí EU by jej mohlo značně urychlit. Totéž se týká i výzkumu v ostatních oblastech, který pomůže obnovit konkurenceschopnost EU tam, kde začala zaostávat,“ uzavřel europoslanec Evžen Tošenovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…