Okamura: Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů

19.10.2014 16:13

Vyjádření k výsledkům senátních voleb

Okamura: Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů, kterých přišlo do 2.kola pouze 16,62%.

Znovu jsou tedy podle našeho názoru na stole dvě zásadní otázky:

1) Nebylo by vhodné umožnit občanům referendum o zrušení Senátu? Nestačil by pro malou Českou republiku jednokomorový parlament bez Senátu? Návrh ústavního zákona Úsvitu o obecném referendu, který Sněmovna v únoru zamítla, právě takové otázky umožňoval. Naopak vládní návrh zákona o celostátním referendu nejenže takové otázky neumožňuje, ale navíc navrhuje i neuvěřitelně vysoká kvóra pro počet podpisů i pro účast, takže jakékoliv referendum bude v praxi prakticky znemožněno. Je to pouze populistický návrh, který má vyvolat dojem demokracie, ale ve skutečnosti je pro občany nepoužitelný.  

2) Nakolik jsou tyto volby legitimní pro politiky, kteří jsou vesměs všichni bojovníky proti návrhům Úsvitu za referenda bez kvóra? Jedním z odpůrců zrušení kvóra je například pan ministr a senátor Diensbier, kdy se jeho volby na Kladně zúčastnilo dokonce ještě méně voličů, než je celostátní průměr - pouze 14,84%. Přitom například u místního referenda, které je v podstatě obdobou senátní volby, politici občanům stanovili vysoké kvórum účasti 35%. Podle politiků má tedy hlas občana dvojí váhu. Toto pro občany diskriminační kvórum navrhuje zrušit novela zákona Úsvitu o místním referendu, o které se bude hlasovat na nastávající schůzi Poslanecké Sněmovny tento měsíc. A jsme zvědaví, zda-li politici ostatních stran zruší toto omezení po vzoru všech jiných voleb.

Vzpomínám, že právě nízká legitimita jeho mandátu vedla pana senátora Dientsbiera k pozoruhodné logice a to, že není možné odvolávat politiky, protože některé senátory volilo jen pár tisícovek občanů a odvolat je by bylo jednoduché. Ano a to je podle mého názoru princip demokracie - volit i odvolávat by mělo být náramně jednoduché. Elitářským politikům nevadí, jak marginální procento voličů je zvolí, ale zuby nehty se brání, aby stejné procento aktivních voličů mohlo rozhodovat v místním či celostátním referendu. Politické elitě nevadí, že několik desítek lidí s minimálním mandátem rozhoduje o zákonech pro celou zemi, ale vadí jim, kdyby o těchto zákonech rozhodovali třeba pouhé statisíce těch, kteří se referend zúčastní. To zcela zásadně vypovídá o vztahu k demokracii, kterou tato elita v sobě má - je dobrá jen jako výtah k moci, ale absolutně nepřijatelná jako pojistka občanů proti neodpovědnosti a podvodným slibům politiků.

Závěrem mi dovolte pogratulovat všech zvoleným politikům

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.