Okamura (SPD): Korespondenční volba je de facto konec demokracie

05.05.2023 10:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě.

Okamura (SPD): Korespondenční volba je de facto konec demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Fialova vláda chce prosadit korespondenční volbu, která popírá tajnost a rovnost volby a nahrává volebním podvodům a manipulacím. Budeme tomu bránit všemi zákonnými nástroji. Představitelé vládní koalice chtějí zařadit na program aktuální schůze Sněmovny návrh zákona, který by zavedl do našeho právního řádu korespondenční hlasování. A to konkrétně pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a pro volbu prezidenta republiky. Právo hlasovat korespondenčně by získali čeští občané pobývající či trvale žijící v zahraničí, kteří přitom již dnes mají možnost hlasovat standardním způsobem na zastupitelských úřadech.

Vláda Petra Fialy (ODS) chce tuto zásadní změnu formy voleb prosadit především z důvodu její strmě klesající podpory ve veřejnosti a strachu z porážky v příštích volbách. Jedná se o mimořádné nebezpečí pro zachování demokratického politického systému, jelikož v případě korespondenční volby nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované Ústavou České republiky.

Korespondenční volba současně přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů, což se nedávno odehrálo v USA či v Rakousku, kde kvůli tomu dokonce muselo být opakováno jedno kolo prezidentské volby.

Korespondenční hlasování zásadním způsobem podrývá důvěru občanů ve férovou volební politickou soutěž. Je to de facto konec demokracie. Hnutí SPD je připraveno bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých, rovných a tajných voleb všemi silami a všemi zákonnými nástroji a prostředky!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.