Okamura (SPD): Nejvyšší ceny za energie v celé Evropě platili čeští spotřebitelé

01.05.2023 20:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ceně elektřiny v ČR.

Okamura (SPD): Nejvyšší ceny za energie v celé Evropě platili čeští spotřebitelé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura na demosntraci v Ostravě

Čeští spotřebitelé platili i ve druhém pololetí roku 2022 v přepočtu na tzv. paritu kupní síly nejvyšší ceny za energie v celé Evropě. Čeští spotřebitelé platili i ve druhém pololetí roku 2022 v přepočtu na tzv. paritu kupní síly nejvyšší ceny za energie v celé Evropě. Vyplývá to z aktuální analýzy Evropského statistického úřadu – Eurostatu. Čeští občané a podnikatelé platili v tomto období za jednu kilowatthodinu silové elektřiny 38 eurocentů, což byla v absolutních číslech čtvrtá nejvyšší cena v Evropě a po přepočtu na paritu kupní síly, spolu s Rumunskem, dokonce cena v rámci Evropy nejvyšší.

Ještě větší změnu k horšímu zaznamenaly české domácnosti a firmy z hlediska dodávek zemního plynu. Cena za jednu kilowatthodinu plynu stoupla ve sledované době o 90 %, na 19 eurocentů. Jde opět o nejvyšší cenový tarif v přepočtu na kupní sílu v celé Evropě. Vysoké ceny elektřiny a plynu jsou rovněž hlavní příčinou rekordní míry inflace v České republice, která je opět jednou z nejvyšších v Evropě.

Tyto údaje Eurostatu mimo jiné ukazují, že Fialova česká vláda pro snížení cen energií neudělala prakticky nic a že špatně provedené a opožděné zastropování cen nepřineslo žádné pozitivní dopady. Naopak vládám Maďarska, Polska, Slovenska či Chorvatska se podařilo díky vhodně zvoleným regulačním opatřením udržet ceny kilowatthodiny elektřiny pod úrovní 20 eurocentů a ceny kilowatthodiny plynu pod 5 eurocenty. Což je v případě elektřiny polovina a v případě plynu čtvrtina české ceny!

Tato data jasně demonstrují neschopnost či neochotu české vlády skutečně efektivně bojovat za snížení cen elektřiny a plynu v České republice. Přitom k tomu má česká vláda mnohem lepší výchozí předpoklady než mnohé evropské země i díky tomu, že jsme ve výrobě levné elektřiny naprosto soběstační, a ještě ji vyvážíme.

SPD jasně říká, že je nutné tohoto potenciálu co nejrychleji využít, zastropovat ceny elektřiny na nízké úrovni přímo u jejích domácích výrobců a výrazně snížit i cenové stropy pro spotřebitele. To předpokládá získat plnou kontrolu státu nad největším domácím producentem elektřiny, společností ČEZ, a převzít plnou odpovědnost za proces výroby, distribuci a prodej elektřiny.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.