Paroubek: K demokratické společnosti patří pluralita

06.11.2014 17:48

Rektoři Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (s podporou některých rektorů, kteří pozvaní byli) jsou nespokojeni s tím, že je M. Zeman nepozval na „svůj večírek“, promiňte, na slavnostní shromáždění k výročí 28. října.

Paroubek: K demokratické společnosti patří pluralita
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Stejně tak by se mohli cítit poškození i bývalí čeští premiéři, které V. Klaus (a to vč. bývalého premiéra Zemana) za svého prezidentování na slavnostní shromáždění k 28. říjnu pravidelně zval. Podotýkám, že bych takové pozvání od M. Zemana nepřijal.

Dnes jsem si v Lidových novinách se zájmem přečetl rozhovor, který je v rámci protizemanovské kampaně veden s Liborem Grubhofferem, rektorem Jihočeské univerzity. Pan rektor v rozhovoru veřejnosti sděluje – krom jiného – že jeho univerzita uspořádá k 17. listopadu konferenci Cesty ke svobodě. To je výborné téma. Když se dívám na seznam hostů konference, které rektor v rozhovoru uvedl, vidím jména samých starých a známých přátel pravdy a lásky a jiných pravičáků.  Dobrovského, Rumla, Marvanovou, Rakušanovou – a k nim patří i bývalý velvyslanec v USA a Rusku P. Kolář, který v TV nedávno tvrdil, že prý současná vláda svým vystupováním mění základní východisko tradiční české politice vůči Číně. Kolář se při tom ani nezapýřil, ačkoli politiku faktického odmítání a komplikací hospodářských vztahů s Čínou přinesly až dvě poslední pravicové vlády, Topolánkova a Nečasova.

Seznamu řečníků Cest ke svobodě bude vévodit politický kněz pravdy a lásky T. Halík.

Ať pan rektor klidně dává prezidentu Zemanovi lekce z demokracie. Má na to právo a má i pravdu v tom, že slavnostní shromáždění k výroční 28. října není soukromou párty přátel M. Zemana. Ale on sám tím, koho pozval na konferenci Jihočeské univerzity, ukázal, že i jemu je pluralitní uvažování zcela cizí. Proč nepozval také někoho z představitelů levice? Mezi nimi by přece jistě mohl najít, kdyby chtěl, osobnosti stejného, ne-li většího formátu, nežli jsou ty, o nichž v rozhovoru s velkou pýchou hovoří.

Zdá se tedy, že pan rektor káže vodu, ale pije víno. A taková je celá kampaň proti M. Zemanovi. Nemám vůči prezidentu Zemanovi nějaké zvláštní politické sympatie a svou nehoráznou sprostotou ztratil i zbytek mých lidských sympatií, ale nevím, proč by tyto sympatie měl získat třeba „kníže sprosťáků“ Schwarzenberg či nepluralitně uvažující rektor Grubhoffer.

Kdyby má dcera byla nyní ve věku, že by se rozhodovala, na kterou vysokou školu nastoupí, Jihočeskou univerzitu bych jí velmi nedoporučil…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…