Paroubek: Podnikatelé by měli investovat do supermoderních technologií

11.09.2017 8:35

Průmyslová výroba v Česku sice zaznamenala v červenci zrychlení meziročního růstu na 3,3 % oproti červnovým 3 %, ale zůstává výrazně za svým potenciálem.

Paroubek: Podnikatelé by měli investovat do supermoderních technologií
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Stavební výroba vzrostla jen o 1,8 % a po červnových oslavách vysokého růstu stavební výroby je to další důvod k zamyšlení, proč se českému stavebnictví nedaří a jak mu ze strany vlády pomoci. Zahraniční obchod skončil v červenci dokonce schodkem 2,1 miliardy korun.

Výsledky průmyslové výroby tedy zůstaly za očekáváním trhu, ale nejsou vlastně špatné. Všechny ekonomické analýzy ovšem uvádějí, že za nízkou dynamikou růstu průmyslové výroby je nedostatek pracovních sil. Je to i není pravda. Český průmysl by potřeboval desetitisíce kvalifikovaných pracovníků, ale kde je vzít? Vnitřní zdroje pracovní síly sice nějaké jsou, ale jsou to lidé nezaměstnaní či dlouhodobě nezaměstnaní anebo lidé, kteří mají sice velkou chuť a motivaci pracovat, ale jsou již v důchodovém věku a tak se zaměstnavatelům vč. státu těžko může vyplatit jejich rekvalifikace.

Ale upřímně, v těchto třech pracovních kategoriích jsou statisíce potenciálních pracovních sil. Je ovšem otázka, kolik z těch dlouhodobě nezaměstnaných lidí má skutečnou chuť do práce. Tito lidé bez chuti do práce jsou v každé společnosti a odhaduje se, že jich bývá např. v sousedním Německu a Rakousku 3 - 4 % z celkového počtu práceschopného obyvatelstva. A ne jinak tomu bude i u nás.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Česká podnikatelská sféra by se měla především zaměřit na rozsáhlé investice do nových, supermoderních výrobních technologií a na robotizaci tam, kde to jde a kde je to možné. Jen tak bude možné uvolnit v průběhu času desítky tisíc, možná statisíce kvalifikovaných pracovníků pro jiná odvětví ekonomiky.

Řekněme si otevřeně, že produktivita práce je někde mezi 40 – 50 % té německé produktivity a po započtení umělého zkreslení kursu koruny a její relace k euru je produktivita v českých výrobních firmách nepochybně nižší než v těch německých firmách nejméně o třetinu. Z toho je potřeba vycházet, a pokud představitelé českého průmyslu či Hospodářské komory hovoří o potřebě dovozu levných pracovních sil z východní Evropy, měli by se trochu držet zpátky.

Česká republika, pokud chce patřit v těch příštích 10 – 15 letech k okruhu nejvyspělejších ekonomik Evropy a tedy i světa, se rozsáhlé modernizaci svých výrobních kapacit nevyhne. Stejně jako se nevyhne tomu, aby dosáhla zreálnění kurzu české koruny k hlavním světovým měnám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…