Peksa (Piráti): Skoro třetina lidí v Česku cítí bezmoc. Proč? Klimatická změna

06.07.2022 19:44 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke klimatické změně.

Peksa (Piráti): Skoro třetina lidí v Česku cítí bezmoc. Proč? Klimatická změna
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Země jako my má málokdy šanci udělat něco tak velkého, aby to zasáhlo celý svět.

Česko v čele EU takovou příležitost dostane. Naši ministři a vyjednavači by měli sjednotit Evropu na tom, jak bude finálně vypadat klimatický balíček Fit for 55. Jde vlastně o několik provázaných změn, které snižují emise CO2 napříč sektory od průmyslu přes energetiku až po dopravu. Fit for 55 technologicky otáčí náš energetický systém od tradičních fosilních paliv a velkých plošných řešení směrem k větší flexibilitě, k chytřejšímu využití zdrojů, které v Evropě máme k dispozici, a především k větší orientaci na spotřebitele.

Co to v praxi znamená?

Skoro třetina lidí v Česku cítí bezmoc, když slyší slovo „klimatická změna“. Z výzkumů se nedozvíme přesně, proč to tak je. Jedním z faktorů ale může být prostě skutečnost, že jeden samotný člověk těžko ovlivní celkové znečištění, které za sebou jako společnost zanecháváme. Každý chce doma svítit nebo topit, ale většina lidí k tomu pořád využívá energii vyrobenou z fosilních paliv, aniž by dostala na výběr (nebo je pro ně alternativní řešení prostě moc drahé).

Tohle přesně Fit for 55 mění.

Cílem je, aby lidé měli skutečně na výběr - mezi topením, které za sebou nechává vysokou uhlíkovou stopu, a tepelným čerpadlem, mezi elektřinou z uhlí dovezeného z Číny a vlastní fotovoltaikou na střeše, mezi cestou klasickým letadlem, pohodlným vlakem nebo letadlem na nízkoemisní pohon. Totéž platí pro firmy a podnikatele. Fosilní paliva hrají zásadní roli v infrastruktuře, díky které žijeme naše každodenní životy a když jejich roli zmenšíme, uvolníme tím prostor pro alternativy – dostaneme na výběr (a ti, co jsou na tom ekonomicky hůř, navíc dostanou i finanční podporu).

Celkově je (alespoň podle návrhu Evropského parlamentu) balíček poskládaný tak, aby dával naději, že udržíme celkový nárůst teploty na planetě pod 2° Celsia. Dá se to spočítat skrze objem emisí CO2, které vypustíme do atmosféry. Když tedy Fit for 55 projde schvalovacím kolečkem pod vedením Česka tak, jak jsme ho schválili, dá Evropa signál celému světu, že chce být do roku 2030 na správné trajektorii a myslí své závazky opravdu vážně. A tím může ovlivnit i jejich rozhodování.

Tak hodně štěstí, Česko, snad se ti to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…